Taiwanul se pregătește să înfrunte un taifun puternic. Armata este în stare de alertă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Taifunul Krathon amenință Taiwanul.

Taiwanul și-a plasat marți unitățile militare în stare de alertă și a închis școlile și birourile din mai multe comitate, în timp ce insula se pregătește pentru un taifun puternic care urmează să ajungă pe uscat în următoarele zile, după ce a lovit Filipinele.

Taifunul Krathon, echivalent cu un uragan de categoria 4 din Atlantic, se află în prezent în Canalul Bashi, în partea de nord a Strâmtorii Luzon, între Taiwan și Filipine. Marți, la ora locală 11:30, avea vânturi de 240 km/h, potrivit Centrului Comun de Avertizare al Taifunurilor (JTWC).

Se așteaptă ca furtuna să se reducă ușor înainte de a atinge țărmul lângă principalul oraș portuar din Taiwan, Kaohsiung, miercuri după-amiază sau joi dimineață, ora locală, în timp ce se deplasează spre nord-est pe insulă, aducând ploi abundente, vânt puternic și valuri de furtună.

Furtuna, cunoscută local în Filipine sub numele de Julien, a lovit deja cele mai nordice insule ale țării, provocând evacuări și inundații grave în comunitățile de coastă. S-au înregistrat precipitații de până la 100-200 mm în nordul insulelor Batanes.

Peste 20000 de familii afectate în Filipine

Aproape 23000 de familii din trei regiuni au fost afectate de furtună, a anunțat marți agenția națională pentru dezastre din Filipine, potrivit Philippine News Agency, în timp ce autoritățile încearcă să evalueze pagubele.

Marți, președintele Taiwanului a avertizat cu privire la „pagubele catastrofale” pe care furtuna le-ar putea impune pe insulă și a avertizat că „toată lumea trebuie să fie deosebit de vigilentă”.

„Taifunul Krathon s-a intensificat, devenind un taifun puternic, cu vânt puternic, ploi abundente și valuri de furtună mari, și va provoca pagube catastrofale”, a declarat marți președintele Taiwanului, Lai Ching-te.

Taiwanul are, în general, un istoric solid în ceea ce privește reacția la taifunurile majore, deși satele izolate din regiunile muntoase pot fi deosebit de vulnerabile la alunecările de teren.

Administrația Meteorologică Centrală din Taiwan (CWA) a emis o avertizare de taifun maritim și terestru pentru părțile de sud și de est ale insulei, avertizând că taifunul ar putea reprezenta o amenințare semnificativă din cauza vitezei sale reduse și ar putea aduce ploi torențiale în unele părți din sud-est.

Evacuări din zonele cu risc ridicat

În Kaohsiung, cel mai mare oraș din sudul Taiwanului, cu o populație de 2,7 milioane de locuitori și un important port de mărfuri, echipele de intervenție au evacuat deja 1690 de persoane din zonele cu risc ridicat, potrivit primarului orașului, Chen Chi-mai.

Peste 15000 de soldați taiwanezi sunt în așteptare în diferite părți ale insulei pentru a ajuta la eforturile de evacuare și salvare, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Taiwan, Sun Li-fang.

Krathon va fi al doilea taifun care va lovi Taiwanul în acest an, după ce taifunul Gaemi a lovit insula în iulie, ucigând 11 persoane, conform CNN.

Unele servicii feroviare din estul Taiwanului au fost deja suspendate, iar o autostradă din comitatul Hualien din estul Taiwanului a fost parțial închisă din cauza alunecărilor de teren, potrivit autorităților de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel