Talibanii au cerut ajutor. UE va trimite Afganistanului 1 milion de euro ca sprijin umanitar

Sursa foto Twitter
Sursa foto Twitter

În urma cutremurului devastator din Afganistan în care au murit peste 1.000 de persoane, Uniunea Europeană va aloca 1 milion de euro sub formă de sprijin umanitar.

Ca răspuns la puternicul cutremur care a lovit sudul Afganistanului dimineața devreme a zilei de 22 iunie, Comisia Europeană alocă 1 milion EURO ajutor umanitar pentru a răspunde nevoilor cele mai urgente ale afganilor afectați.

Talibanii aflati la guvernare, un grup islamist de linie dură care au preluat cu forța puterea când aliații occidentali au părăsit Afganistanul în august 2021, au cerut ajutor internațional, în timp ce se luptă să gestioneze consecințele dezastrului.

Peste 1.000 de oameni au fost uciși și cel puțin 1.500 au fost răniți în cutremurul cu magnitudinea de 5,9, cel mai mortal care a lovit Afganistanul în ultimii 20 de ani. Numărul morților este de așteptat să crească în continuare în zilele următoare, potrivit Politico.

Finanțarea UE va fi implementată de grupuri umanitare care sunt active în țară, inclusiv organizații neguvernamentale și Națiunile Unite, a anunțat joi departamentul de ajutor umanitar al Comisiei Europene într-un comunicat.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a declarat:

”În Afganistan, o criză umanitară deja devastatoare a fost acum agravată și mai mult de un cutremur mortal. În timp ce personalul de teren al UE încă evaluează amploarea distrugerii, primele rapoarte indică faptul că peste 1.000 de afgani și-au pierdut viața și un număr și mai mare a fost rănit. Se estimează că 270.000 de persoane care locuiesc în zonele afectate vor avea nevoie de asistență de urgență. Ca răspuns, UE mobilizează inițial 1 milion de euro în sprijin de urgență. Partenerii noștri umanitari de încredere vor oferi ajutor celor mai afectați într-o țară deja extrem de fragilă. UE este pregătită să ofere asistență suplimentară.” 

Pentru a asigura o intervenție rapidă în zonele îndepărtate și greu accesibile, finanțarea umanitară a UE va fi implementată de parteneri umanitari care sunt deja activi în țară, inclusiv organizații neguvernamentale și Națiunile Unite.

Finanțarea va fi utilizată pentru a răspunde ”celor mai imediate nevoi” ale afganilor, cum ar fi asistență medicală, apă, servicii de salubritate și igienă, adăpost și servicii de protecție.

”Am fost întristat să aud despre pierderea tragică de vieți omenești cauzată de cutremurul care a lovit Afganistanul. Se pare că sute de oameni au fost uciși și răniți, iar acest bilanț tragic ar putea continua să crească. Inima mea este pentru oamenii din Afganistan, care deja trec de impactul anilor de conflict, dificultăți economice și foamete. Transmit sincerele mele condoleanțe familiilor victimelor și doresc însănătoșire grabnică celor răniți. Organizația Națiunilor Unite în Afganistan este pe deplin mobilizată. Echipele noastre sunt deja la fața locului, evaluând nevoile și oferă suport inițial. Ne bazăm pe comunitatea internațională pentru a sprijini sutele de familii afectate de acest ultim dezastru. Acum este timpul pentru solidaritate”, a declarat António Guterres, secretarul general al ONU.

Citește și...

Afganistan: cutremur de 5,9 grade la granița cu Pakistanul. Aproape o mie de morți și sute de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade a lovit sud-estul Afganistanului aseară: seismul, conform Institutului de Geofizică al SUA (Usgs), a fost înregistrat la 44 km sud-vest de Khost, în apropiere de granița cu Pakistanul.

Bilanţul puternicului cutremur care a lovit sud-estul Afganistanului în noaptea de marţi spre miercuri a ajuns la cel puţin 920 de morţi, a anunţat guvernul acestei ţări, potrivit Agerpres.

"Până în prezent, potrivit informaţiilor de care dispunem, cel puţin 920 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 600 sunt rănite", a declarat într-o conferinţă de presă Mawlawi Sharafuddin Muslim, ministru adjunct pentru gestionarea dezastrelor naturale.

"Acestea sunt informaţii iniţiale şi este posibil (ca această cifră) să continue să crească", a precizat acesta în faţa jurnaliştilor la Kabul.

Cu toate acestea, într-un mesaj de condoleanţe din partea liderului suprem al talibanilor difuzat anterior se indica că doar până la 300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 500 au fost rănite în această tragedie.

Citește mai mult aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel