Talibanii au chemat toate femeile din sistemul sanitar din Afganistan să revină la lucru

Talibanii cheamă la lucru femeile din sistemul sanitar, după ce numeroşi specialişti au părăsit Afganistanul.

Talibanii le-au cerut vineri tuturor femeilor din sistemul sanitar al Afganistanului să revină la lucru, pe fondul dificultăţilor în funcţionarea serviciilor publice după ce numeroşi afgani instruiţi au părăsit ţara profitând de podul aerian organizat în ultimele două săptămâni de Statele Unite şi de alte ţări din coaliţia internaţională, relatează Reuters, scrie Agerpres. 

După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august, femeile au fost descurajate pentru moment să-şi continue activitatea profesională, stârnind temeri că islamiştii ar putea repeta practicile precedentului lor guvern de dinainte de 2001 care nu le-a permis femeilor să muncească.

Criză de personal în sistemul sanitar afgan

Dar criza de personal din sistemul sanitar afgan i-a determinat să lanseze un apel. Ministerul Sănătăţii Publice al Emiratului Islamic comunică tuturor angajaţilor femei din centru şi provincii că trebuie să se prezinte la locul de muncă cu regularitate, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Ele nu se vor confrunta cu niciun impediment în exercitarea atribuţiilor din partea Emiratului Islamic, asigură reprezentantul noii puteri.

Noile autorităţi de la Kabul încearcă să restabilească funcţionarea serviciilor de bază, dar mulţi specialişti au părăsit ţara printre cele peste 105.000 de persoane evacuate de SUA şi alte state occidentale ori au preferat să rămână acasă de teama represaliilor.

Talibanii au cerut Statelor Unite să nu încurajeze afganii să-şi părăsească ţara şi să evacueze numai străinii, acuzând că sunt extraşi din Afganistan nu doar colaboratori ai trupelor internaţionale, ci şi afgani calificaţi.

Primii afgani ajung în România. Ce se întâmplă în Kabul după 31 august

Cinci persoane, doi jurnaliști și un student, dar și membrii familiilor acestora, care au reușit să fie scoși din clădirile din Kabul și transferați la aeroport, au ajuns în afara teritoriului Afganistanului și urmează să ajungă în România. Vor ajunge în țară conform legislației în vigoare și aprobării din CSAT, fără viză. De asemenea, și alți afgani vor ajunge în țara noastră în perioada următoare. Misiunile de evacuare de pe aeroportul din Kabul ar trebui să se încheie până la 31 august, a relatat România TV. 

Bogdan Chirieac, analist politic, a intervenit în direct la postul TV unde a fost întrebat ce se va întâmpla după data de 31 august și dacă se va reuși evacuarea tuturor celor care îndeplinesc condițiile. 

CITEȘTE AICI DECLARAȚIILE! Chirieac: Grupare care UCIDE ISIS-ul. Cumplit!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel