Insurgenții islamiști au intrat în capitala Afghanistanului, Kabul.
UPDATE:
Sursele din regiune ale Defense Romania confirmă faptul că leaderul taliban mullah Baradar nu a părăsit încă Doha, unde se află la conducerea biroului politic al alianței talibane.
Contrar informațiilor inițiale, Baradar nu se află în Kabul, pentru a negocia transferul pașnic al puterii. Defense Romania confirmă că o delegație militară talibană se află în palatul prezidențial, condusă de unul dintre locotenții de încredere a mullahului Baradar.
Evacuarea resortisanților occidentali are loc conform surselor locale, spațiul aerian al capitalei afgane fiind brăzdat de elicoptere militare americane și britanice care îi transferă spre aeroportul internațional din Kabul. Ultima cursă comercială indiană a decolat de pe aeroport, iar un avion special privat se află garat alături de pista principala a aeroportului, gata oricând să îl preia pe președintele Ghani și anturajul său în exil.
Surse apropiate talibanilor din Qatar confirmă că se pregătește decolarea spre Kabul a mullahului Baradar, pentru a prelua oficial puterea în Afganistan. Deplasarea comandatului taliban era așteptată abia maine, luni dimineață, dar se pare că negocierile politice din palatul prezidențial de la Kabul au ajuns la un punct în care conducerea supremă talibană se simte îndeajuns de stăpână pe situația din capitală, pentru a se muta fizic în Kabul.
Diplomații altor țări europene au fost mutați într-o locație secretă în interiorul capitalei afgane.
Aceleași surse din regiune confirmă că de câteva ore, complexul diplomatic american din Kabul este pustiu, clădirile fiind golite de personalul diplomatic american. Se mai observa doar fumul alb care este produs de incineratorul ambasadei, unde, conform protocolului declanșat de câteva săptămani, documentele secrete ale ambasadei sunt distruse și arse.
Surse oficiale din Afganistan, au informat afiliatul media al CNN-News18 că președintele afgan Ghani a demisionat din funcție. El și anturajul său au părăsit sau vor părăsi în curând Kabul pentru o destinație încă necunoscută. Un guvern interimar taliban va asuma imediat puterea în țară.
UPDATE:
Mullah Baradar, comandatul militar al forțelor talibane care au ocupat Afghanistan, va prelua conducerea țării, scrie defenseromania.ro.
Din informațiile obtinute de DefenseRomania, prin partenerii săi din India si Pakistan, în aceste momente are loc un transfer de putere cel putin straniu, în Kabul.
Presedintele afgan impus de SUA, Ashraf Ghani a primit la Palatul Prezidențial din celebrul „cartier verde” din centrul Capitalei afgane o delegatie condusă de Baradar. Negocierile dintre cei doi au ca obiectiv predarea Capitalei către forțele talibane într-o manieră civilizată și fără pierderi de vieți omenești. În timp ce „cartierul verde”, cel mai fortificat din Kabul este astăzi lipsit de orice fel de forțe de apărare.
Partenerii DefenseRomania transmit că transferul de putere este până în acest moment pașnic. Dacă pe teren talibanii au oprit ofensiva militară, lupte sporadice au loc la punctele principale de acces în Capitală.
În timp ce străzile Kabulului sunt blocate de cei care vor să părăsească Capitala, cerul este brazdat de elicoptere militare americane și britanice. Este clar ca în acest moment are loc una dintre cele mai mari operațiuni de evacuare modernă.
Ieșirile din Kabul sunt blocate de șiruri nesfârșite de mașini pline de afghani care fug de talibani. Haosul pare a se instala în Capitală. La Palatul Prezidențial porțile sunt deschise si niciun membru al celubrului batalion de gardă prezidențială nu mai este la postul său.
Se raportează că din cauza situației fluide din Capitală, trei avioane aparținând Germaniei, Indiei și Pakistanului sunt blocate in aer, fiindu-le interzisă aterizarea pe aeroportul internațional din Kabul.
Surse indiene anunță că una din condițiile impuse de către talibani pentru preluarea pașnică a Capitalei afgane este interzicerea tuturor zborurile comerciale. Mai ales că în acest moment forțele militare SUA trimise de către președintele Biden au ocupat practic aeroprotul pentru a asigura culoarul de evacuare a personalului său diplomatic și cetățenilor americani care au reușit să ajungă în ultimile zile, din interiorul Afganistamului, la Ambsadă.
UPDATE: Președintele afgan Ashraf Ghani a renunțat la putere, duminică, în timp ce talibanii au format un guvern interimar. Ministrul Afacerilor Interne, Abdul Sattar Mirzakwal, a spus că va fi „un transfer pașnic de putere” către guvernul de tranziție, după ce insurgenții islamiști le-au ordonat luptătorilor să nu pătrundă în capitala Kabul, potrivit Daily Sabah.
Guvernul din Afghanistan a cedat puterea unui guvern interimar de tranziție, transmite Digi24. Orașul Kabul rămâne încercuit.
Criza din Afganistan şi acţiunile Belarusului arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut duminică vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.
Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa, a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.
Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.
Kabul, capitala Afghanistanului, a fost capturată de insurgenții islamiști în urmă cu puțin timp, transmite Digi24. Nu există încă informații legate de modul în care aceștia vor gestiona situația în principalul oraș al țării asediate.
Agerpres transmitea că talibanii au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala Afganistanului, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al mişcării talibane, Zabihullah Mujahid, transmite AFP.
Emiratul islamic le ordonă tuturor forţelor sale să aştepte la porţile Kabulului, să nu încerce să intre în oraş, a afirmat Zabihullah Mujahid pe Twitter.
Există combatanţi talibani înarmaţi în cartierul nostru, dar nu sunt lupte, a declarat totuşi pentru AFP un locuitor al unei suburbii din estul capitalei afgane.
Potrivit Reuters, un reprezentant al talibanilor le-a cerut civililor afgani să rămână în ţară şi a spus că în prezent au loc discuţii cu guvernul afgan pentru o predare paşnică a oraşului Kabul. El a precizat că talibanii nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, iar militarii şi funcţionarii care au lucrat pentru guvern vor fi iertaţi.
Anterior, militanţii talibani anunţaseră că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, Kabul, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan. O decizie separată va fi luată ulterior în legătură cu Kabul, menţionase Zabihullah Mujahid, care a adăugat că talibanii nu doresc o stare de război în capitală.
Ministerul de Interne afgan a afirmat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile, în timp ce mai mulţi diplomaţi din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.
Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control.
Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat duminică autorităţile de la Taşkent. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci