Poliţia talibană a moravurilor a reţinut şase persoane sub acuzaţia că au interpretat muzică în provincia Balkh din nordul Afganistanului, a informat sâmbătă postul de televiziune TOLOnews, potrivit DPA.
Publicitate
Un oficial taliban local a declarat că indivizii au fost reţinuţi în timpul unei petreceri de familie în oraşul Mazar-i-Sharif.
Nu au fost puse la dispoziţie alte detalii despre caz.
Guvernul taliban numeşte promovarea muzicii o formă de "corupţie", adăugând că muzica provoacă "inducerea în eroare a tinerilor şi distrugerea societăţii".
După ce au revenit la putere în august 2021, talibanii au interzis mass-mediei afgane să difuzeze muzică. Cel mai recent, proprietarii de săli de nuntă au fost instruiţi să nu pună muzică.
Activităţile care contrazic regulile islamice au fost, de asemenea, interzise la nunţi şi evenimente similare.
Mulţi artişti şi muzicieni afgani au cerut azil în ţările occidentale.
Guvernul taliban a arestat în ultimele 10 zile mai mulţi lucrători din mass-media în cel puţin şase provincii din Afganistan, a anunţat joi Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA), citată de agenţia EFE.
"În ultimele 10 zile, autorităţile de facto au arestat lucrători din mass-media în şase provincii din Afganistan", a indicat UNAMA, fără a preciza numărul exact de arestări, într-un comunicat postat pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Jurnaliştilor din Afganistan (AIJU), Hujatullah Mujadedi, a declarat pentru EFE că cel puţin "zece jurnalişti rămân în custodia Emiratului Islamic al Afganistanului (cum îşi autointitulează talibanii regimul)".
În lumina acestor arestări, UNAMA a ţinut să amintească de cazurile jurnalistului afgan Mortaza Behbood şi activistului pentru educaţie Matiullah Wesa, care de la începutul acestui an "rămân în custodia autorităţilor de facto".
Wesa, a cărui arestare a fost anunţată la sfârşitul lunii martie, este cunoscut pentru lansarea mai multor campanii educaţionale în unele provincii şi crearea unei biblioteci mobile în zonele rurale pentru a facilita educaţia tinerelor afgane, care nu au putut să se întoarcă la şcoală de când fundamentaliştii au ajuns la putere, în urmă cu doi ani, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu