Deputatul social-democrat Tamara Ciofu atrage atenţia, printr-un comunicat de presă transmis miercuri, că este nevoie urgentă de măsuri pentru creşterea gradului de vaccinare în cazul categoriilor de populaţie vulnerabilă.
Potrivit parlamentarului din Botoşani, 'nevaccinarea copiilor poate conduce la epidemii care nu îi afectează doar pe copiii nevaccinaţi', iar 'viruşii pot dezvolta tulpini noi care rezistă la vaccinurile administrate celorlalţi copii'. 'În acest sezon a crescut numărul celor care s-au vaccinat, conform datelor publicate de Societatea Româna de Microbiologie. Acest lucru se datorează măsurilor implementate de guvernarea PSD.
'Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a realizat primul program cu fonduri europene pentru creşterea gradului de vaccinare în România, care va fi implementat de anul acesta. Guvernarea PSD a îndeplinit toate obiectivele pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino. Vreau să ştiu dacă PNL are ca prioritate fabricarea de vaccinuri în România şi dacă va continua demersurile realizate de PSD. PNL este preocupat de alegeri parlamentare anticipate şi alegeri locale în două tururi pentru a rămâne la putere patru ani. PNL nu e interesat deloc de oprirea epidemiei de rujeolă din România', a afirmat deputatul PSD.
Tamara Ciofu, de profesie medic pediatru, este îngrijorată că, în doar două săptămâni, în România s-au înregistrat 88 de cazuri noi de rujeolă, iar numărul deceselor a ajuns deja la 64, în timp ce 'Ministerul Sănătăţii nu a luat nicio măsură pentru creşterea ratei de vaccinare a categoriilor de populaţie vulnerabilă împotriva rujeolei'.
'Orice copil are dreptul de a fi protejat împotriva poliomielitei, rujeolei, hepatitei B şi altor maladii. Părintele nu are dreptul să-i suprime acest drept fundamental al copilului. În România gradul de vaccinare a copiilor este mult mai scăzut decât în alte state din UE unde vaccinarea nu este obligatorie. În contextul numeroaselor cazuri de gripa din România şi al ameninţării virusului gripal din China, PSD va relua discutarea proiectului de lege pentru vaccinarea obligatorie, în special în rândul copiilor care sunt cei mai expuşi la aceste riscuri de îmbolnăvire severă sau chiar la deces. Nu mai e timp de discuţii, e nevoie urgent de acţiune eficientă. Imunizarea prin vaccinare este cea mai eficientă şi cea ieftina metodă de prevenire de combatere a unei epidemii. Un vaccin anti-gripal costa mult mai puţin decât tratamentul unul bolnav de gripă', a adăugat Tamara Ciofu, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News