Președintele Ungariei a semnat aderarea Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Președintele Ungariei, Tamas Sulyok, a semnat proiectul de lege prin care a fost aprobată aderarea Suediei la alianța militară NATO, a anunțat marți biroul președintelui, deschizând astfel calea pentru ca Suedia să devină al 32-lea membru al alianței în următoarele zile, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Stockholm a renunțat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranță în cadrul NATO după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Formalitățile rămase, cum ar fi depunerea documentației de aderare la Washington, sunt susceptibile de a fi încheiate rapid.
”Este extrem de important și sperăm că acum vom deveni membri și nu va fi o chestiune de săptămâni, ci de zile. Va fi un lucru bun pentru Suedia și va fi un lucru bun pentru NATO. Va fi un lucru bun pentru stabilitatea din întreaga zonă euro-atlantică faptul că Suedia poate deveni membru cu drepturi depline al NATO”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, într-o conferință de presă la Stockholm.
Majoritatea țărilor NATO au aprobat rapid candidatura Suediei după ce aceasta a depus cererea în mai 2022, dar Turcia și Ungaria au întârziat procesul, nemulțumite de sprijinul perceput al Suediei pentru separatiștii kurzi și de criticile aduse guvernului ungar.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 5, 2024
Hungary’s new President Tamás Sulyok just signed the ratification of Sweden’s NATO membership application.
Welcome to NATO Sweden! pic.twitter.com/q6sRjrvr9U
Aderarea Finlandei anul trecut și, în curând, a Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, reprezintă cea mai importantă extindere a NATO de când a primit membri din Europa de Est după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.
Aderarea este o lovitură pentru președintele Vladimir Putin, iar Rusia se confruntă acum cu un lanț aproape neîntrerupt de membri NATO la vestul său, care se întinde de la Marea Neagră până la Arctica.
Legiuitorii ungari au aprobat candidatura Suediei la NATO la 26 februarie, după ce guvernul premierului ungar Viktor Orban s-a confruntat cu presiuni din partea aliaților NATO pentru a se alinia și a sigila aderarea Suediei la alianță.
Citește și: Erdrogan a semnat aderarea Suediei la NATO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu