O studentă din Rusia a fost arestată sub acuzația de justificare a terorismului și discreditare a forțelor armate ale națiunii.
Publicitate
O tânără de 20 de ani din Rusia a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare materiale împotriva războiului dus de ruși din Ucraina, potrivit BBC.
Studenta Olesya Krivtsova a fost arestată pentru că a postat o poveste pe Instagram despre explozia din octombrie 2022 de pe podul care leagă Rusia de Crimeea, acum anexată de Federație.
Postarea, în care fata reflecta cât de fericiți erau ucrainenii înainte de ceea ce s-a întâmplat, a costat-o o pedeapsă de 10 ani de închisoare, care urmează să fie executată în arest la domiciliu, și o brăţară electronică pe picior, astfel încât poliția să îi poată monitoriza fiecare mișcare.
”Vorbeam cu mama la telefon”, a spus Krivtsova pentru BBC, ”când a intrat o mulțime de polițiști. Mi-au luat telefonul și mi-au strigat să mă întind la pământ”.
Tânăra a fost acuzată de discreditarea forțelor ruse și justificarea actelor de terorism. "Nu credeam că cineva ar putea risca o pedeapsă atât de mare pentru că a postat ceva internet. Mai auzisem de sentințe ireale în Rusia, însă nu le-am băgat în seama și am continuat să vorbesc", spune ea.
Olesya a fost adăugat pe lista Rusiei de teroriși și extremiști. "Când am văzut că am fost pusă pe aceeași listă cu atacatorii din școli și membrii Statul Islamic mi s-a părut o nebunie".
Studenta are pe mână un tatuaj cu fața lui Putin și mesajul "Fratele cel Mare te urmărește", însă în cazul ei o urmăreau colegii de facultate. "Un prieten mi-a arătat o discuție despre mine într-un grup, spunându-se că sunt împotriva operațiunii speciale", adaugă ea.
"Discutau dacă să mă denunțe autorităților". Unul dintre colegi spunea că denunțarea era un gest patriotic, altul susținea că această atitudine trebuie "înăbușită în fașă", în timp ce o altă persoană sugera întâi o tentativă de discreditare.
Există o serie de legi care pedepsesc răspândirea de "informații false" și "discreditarea" armatei ruse. În Arkhangelsk, orașul în care se află Olesya Krivtsova, un potret uriaș al unui soldat rus ucis în Ucraina este vopsit pe un bloc cu nouă etaje, alături de mesajul "Să fii soldat înseamnă să nu mori niciodată", iar cei care critică războiul din Ucraina nu au parte de simpatie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu