Un tânăr a fost găsit în stare critică de salvamontişti pe un traseu din Parcul Naţional Ceahlău. Acesta a fost lăsat singur de prieteni după ce nu a mai putut continua traseul, iar salvamontiştii spun că tânărul putea chiar să şi moară.
Membrii unui grup de turiști din Iași, plecați la finalul săptămânii trecute pe Ceahlău, au decis să-l lase pe unul dintre ei singur pe traseu, noaptea. Tânărul în cauză era epuizat fizic și problema fusese anunțată la 112. Chiar și așa, grupul și-a văzut de drum.
VEZI ŞI Tânăr găsit în stare CRITICĂ, pe Ceahlău, după ce a fost abandonat de prieteni: Murea până dimineață
Deşi incidentul nu a avut loc în zona sa, şeful serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS ce trebuie făcut în astfel de situaţii.
"În situaţia în care unul din grup are nevoie de ajutor şi nu se poate deplasa, cel puţin o persoană rămâne acolo şi îi asigură atât confortul termic cât şi suportul psihic pentru a trece peste momentul respectiv. Sunt multe cauze pentru care cineva poate rămâne pe munte: epuizare, accidentare. Omul acela are mare nevoie de ajutorul celor din grup. Foarte bine putea fi atacat de animale sălbatice. Pe de altă parte, nu i-a fost deloc confortabil faptul că a rămas singur, în pustietate, iar lucrul acesta poate determina o agravare a stării de sănătate a persoanei respective.", a declarat Adrian David în exclusivitate pentru DC NEWS.
Întrebat ce anume îi poate determina pe membrii unui grup să abandoneze pe cineva pe munte, Adrian David a răspuns scurt: "Inconştienţa!".
"În primul rând, să ştie exact ce traseu vor să urmeze, să se informeze asupra stării traseului respectiv, să aibă o capacitate fizică şi psihică corespunzătoare pentru parcurgerea unui traseu. Dacă vorbim de traseele din Piatra Craiului, munţii Retezat sau Făgăraşului, acestea sunt trasee grele şi necesită un nivel de pregătire mai mult decât mediu. De aceea, e bine să fie pregătiţi şi să aibă un echipament corespunzător care să le asigure atât confortul termic, cât şi o aderenţă bună la sol. Ghetele de munte sunt obligatorii, cu o talpă aderentă. De asemenea, recomand să se ia legătura cu serviciile de salvamont, pentru informaţii despre traseele pe care vor să le parcurgă", a mai spus şeful Serviciului Salvamont Sibiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu