Arseny Turbin, unul dintre cei mai tineri prizonieri politici din Rusia, și-a aflat răspunsul la contestația menită să-i anuleze pedeapsa de condamnare la cinci ani într-o colonie de minori. În urma apelului, sentința i-a fost redusă cu doar 24 de zile, relatează BBC.
Arseny Turbin, arestat la doar 15 ani în vara lui 2023, a fost acuzat de autorități că s-ar fi alăturat Legiunii „Libertatea Rusiei”, o unitate paramilitară formată din voluntari ruși care luptă de partea Ucrainei împotriva armatei ruse.
În Rusia, această organizație este considerată teroristă, iar simpla asociere cu ea poate atrage consecințe juridice severe. Deși adolescentul neagă vehement orice implicare, a fost condamnat la cinci ani de detenție într-o instituție de reeducare pentru minori.
Conform relatărilor oferite de organizația pentru drepturile omului OVD-Info, Arseny face parte dintre cei nouă minori acuzați pe motive politice de la începutul războiului din Ucraina. Toți acești tineri s-au confruntat cu acuzații dure, într-un climat de represiune crescândă a libertăților civile.
Arseny Turbin și familia sa neagă toate acuzațiile care i-au fost aduse. Tânărul susține că, deși a cercetat informații despre Legiunea „Libertatea Rusiei”, nu a aplicat niciodată pentru a deveni membru și nu a comis nicio infracțiune.
Mama sa, Irina, își declară în continuare sprijinul pentru fiul său și contestă decizia judecătorului. „Pur și simplu nu înțeleg cum judecătorul a ajuns la o asemenea concluzie”, a declarat ea pentru BBC.
În cadrul investigațiilor, autoritățile au afirmat că Arseny ar fi distribuit, în numele legiunii, manifeste critice la adresa președintelui rus Vladimir Putin. Arseny recunoaște că a împărțit manifeste anti-război, însă insistă că acțiunile sale au fost independente, fără nicio legătură cu această organizație.
La școală, adolescentul era cunoscut pentru criticile sale publice la adresa invaziei Ucrainei și a conducerii Rusiei. Pe rețelele sociale, băiatul distribuia frecvent postări de la figuri din opoziție și chiar a publicat un videoclip în care protesta în sprijinul politicianului Alexei Navalnîi.
Potrivit mamei sale, toate acțiunile lui Arseny au fost inițiative personale, fără să fie influențat de alte organizații. „Era motivat de dorința de dreptate”, a adăugat aceasta.
În luna august 2023, agenții FSB au efectuat o percheziție la domiciliul familiei Turbin din orașul Livny, situat la aproximativ 450 km sud de Moscova. În timpul raidului, autoritățile au confiscat dispozitivele electronice ale tânărului. În ziua următoare, Arseny a fost convocat la un interogatoriu unde a fost acuzat formal că s-ar fi alăturat Legiunii „Libertatea Rusiei”.
Irina, mama adolescentului, își amintește că fiul său i-a spus: „Mamă, calmează-te, n-am făcut nimic rău, vor afla adevărul”. În timpul interogatoriului, nu a fost prezent niciun avocat, ceea ce Irina regretă profund, suspectând că autoritățile au adăugat în declarațiile scrise o „mărturisire” falsă.
Deși colegii de clasă ai lui Arseny au fost chemați să dea declarații, niciunul nu a afirmat că el ar fi avut vreo conexiune cu Legiunea „Libertatea Rusiei”.
Cu toate acestea, Arseny a fost arestat oficial la câteva zile după interogatoriu și a petrecut mai multe luni în arest la domiciliu, până la pronunțarea sentinței definitive. În iunie 2023, el a fost transferat într-un centru de detenție din Moscova, unde, potrivit mamei sale, condițiile dure și stresul constant i-au afectat sănătatea.
De la încarcerare, greutatea sa a scăzut semnificativ, de la 69 kg la 52 kg. Irina susține că fiul său a devenit tot mai retras emoțional și se întreabă frecvent de ce este pedepsit pentru o infracțiune pe care nu a comis-o. „Pentru o perioadă, a avut chiar un coleg de celulă violent care l-a agresat fizic și l-a amenințat”, a mărturisit ea.
Profesorii și cunoscuții lui Arseny îl descriu drept un tânăr inteligent și implicat politic.
Încă de mic, acesta era pasionat de științe, în special de fizică și economie, visând să studieze științe politice la o universitate de renume din Moscova. Mama sa afirmă că Arseny dorea „să îmbunătățească viața în Rusia” și că idealurile de justiție i-au fost insuflate după ce a trăit experiențe traumatizante de bullying în școală.
De la arestarea sa, Arseny și-a pierdut prietenii, iar familia sa este marginalizată. Vecinii și colegii mamei sale o acuză că „și-a crescut copilul ca pe un terorist”.
În fața acuzațiilor, Irina își păstrează calmul și speranța că, într-o zi, sistemul judiciar va face dreptate. „Le spun tuturor că sper să nu ajungă niciodată să cunoască acest sistem, dar dacă vor ajunge, vor vedea cum stau lucrurile”, a adăugat ea, mai notează BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci