Mai multe tancuri din Transnistria au trecut zilele trecute râul Nistrul în cadrul unor exerciții militare ale unităților Grupului Operativ de Trupe Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forța de la Tiraspol, informează ziarulnational.md.
Potrivit sursei citate, exercițiile antitero, care au simulat o preluare a unui obiectiv strategic de pe malul stâng al Nistrului, au durat o săptămână și s-au încheiat pe 3 august.
Presa transnistreană relatează că la exercițiile militare a participat și așa-zisul premier a Transnistriei, Pavel Prokudin, care a declarat ca regiunea transnistreană ar fi amenințată militar de R. Moldova și Ucraina.
Conform planului elaborat de Districtul Militar Sud-Vest al Federatiei Ruse, unitatile motorizate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria au realizat "aplicatii de trecere a obstacolelor acvatice" pentru a bloca si a lichida niste presupusi "teroristi".
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a emis un comunicat de presă prin intermediul căruia cataloghează exercițiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova" drept „sfidătoare și inadmisibile".
[citeste si]
„Luând act de scopul declarat al aplicaţiilor militare în cauză, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene consideră că astfel de acţiuni, în care sunt implicate forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni, ca fiind sfidătoare şi inadmisibile. Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivocuri că scopul real al acestora este altul decât cel declarat", se arată în declarația diplomației de la Chișinău.
Autoritățile de la Chișinău susțin că aplicaţiile militare în cauză au fost organizate fără o informare şi coordonare cuvenită și ar reprezenta „o demonstraţie de forţă şi o sfidare la adresa mecanismelor de negociere şi pacificare".
„Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri. În acest context, Ministerul subliniază necesitatea imperativă a relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2", cu privire la reluarea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional", încheie comunicatul MAEIE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News