Belgienii scriu că România se pregăteşte de achiziţionarea de tancuri Hyundai şi obuziere Samsung, ambele conforme cu standardele NATO.
Ar fi vorba, conform armyrecognition.com, de K2 Black Panther, tanc, şi de obuzierul autopropulsat K-9 Thunder, din Coreea de Sud. Analistul militar Radu Tudor a declarat la Antena 3 CNN că România are nevoie urgentă de echipamente militare noi, şi a adus aminte de un episod în care militarii NATO şi-au făcut poze cu tancurile vechi ale armatei române, T-55, pe care le mai văzuseră doar în muzee.
"Lucrurile sunt foarte clare. Forţele terestre române au tancuri învechite, T55, care au trecut de vârsta de 70 de ani, complet depăşite din punct de vedere moral şi tehnologic. Această achiziţie ar fi trebuit făcută de mult. În momentul în care la graniţa României şi a NATO este un război, ne-am alertat că această importantă categorie de tehnică militară pentru armata română nu există.
Când România a scos tancurile T55 în centrul de instrucţie de la Cincu, unde se află şi un modul de luptă NATO, aliaţii noştri, francezi, belgieni, şi-au făcut selfie-uri cu tancurile româneşti, pentru că nu mai văzuseră aşa ceva decât în muzee.
Coreea de Sud poate fi o variantă foarte bună în momentul de faţă, având în vedere că lista de aşteptare pentru marii producători de armament este foarte lungă, având în vedere declanşarea războiului din Europa", a declarat Radu Tudor.
"Ştim bine că Coreea de Sud şi-a construit toate liniile tehnologice pe licenţe americane în anii 1960 şi 1970. Semn că această ţară reuşeşte să facă performanţă. Mari concerne construiesc automobile, tancuri, blindate. În momentul de faţă cred că este o opţiune bună. Dacă am fi făcut opţiunea pentru alte categorii, am fi aşteptat 5-6 ani. Nu mai putem aştepta. România trebuia să facă pasul ăsta acum 20 de ani. Într-un fel, putem spune că ne-a ajuns cuţitul la os. Avem nevoie urgentă de echipamente militare. Este important ca atât unităţile de la Turda, Focşani şi altele, să beneficieze cât mai rapid de tancuri moderne, compatibile NATO, astfel încât România să îşi respecte statutul de aliat. Până la articolul 5, când aliaţii dau dovadă de solidaritate şi ne apără, obligaţia noastră este să ne întărim apărarea şi să fim o forţă suficientă pentru descurajarea oricărui adversar", a mai arătat analistul militar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News