Serviciile secrete britanice afirmă că Rusia foloseşte în Ucraina tancuri vechi de 50 de ani, scoase din depozite, în lipsa unor echipamente moderne de luptă.
Kremlinul aduce tancurile de luptă T-62 pentru a-și sprijini forțele din sud, susține Marea Britanie. Introdus pentru prima dată în 1961, acest tip de tanc a fost cândva un pilon al armatei Uniunii Sovietice.
Ministerul Apărării a adăugat: "T-62-urile vor fi aproape sigur deosebit de vulnerabile la armele antitanc, iar prezența lor pe câmpul de luptă evidențiază lipsa de echipamente moderne, pregătite de luptă, din partea Rusiei".
De asemenea, în cea mai recentă actualizare a informațiilor din Marea Britanie, oficialii afirmă că forțele terestre ruse își continuă încercarea de a înconjura
Severodonetsk și Lyschansk în estul Ucrainei, capturând recent mai multe sate la nord-vest de Popasna.
"Rusia exercită presiuni asupra buzunarului Severodonetsk, deși Ucraina păstrează controlul asupra mai multor sectoare apărate, negând Rusiei controlul total asupra Donbasului", a adăugat Ministerul Apărării, citat de Mediafax.
Forţele ruse au pierdut circa 1.000 de tancuri şi mult peste 350 de piese de artilerie, precum şi aproximativ câteva zeci de avioane de vânătoare sau bombardament şi mai mult de 50 de elicoptere, a precizat oficialul citat. Cu toate aceste pierderi, evaluarea SUA este că ruşii încă au disponibile majoritatea capabilităţilor.
Au angajat enorm de multe echipamente şi personal în această luptă, şi ucrainenii au suferit pierderi, ruşii la rândul lor au suferit pierderi, a mai spus responsabilul Pentagonului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţinuse anterior că armata ucraineană a reuşit să doboare de la începutul războiului 200 de avioane ruseşti. În acest timp, trupele ruse îşi intensifică ofensiva în estul Ucrainei, unde avansează lent şi luptele au atins o intensitate maximă, potrivit vice-ministrului ucrainean al apărării, Hanna Malyar.
Trupele ruse controlează în prezent circa 95% din teritoriul provinciei Lugansk şi au ajuns la porţile oraşului Severodoneţk, centrul administrativ al regiunii pe care încearcă să-l izoleze de restul Ucrainei, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News