Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pregăteşte un set de măsuri pentru reducerea poluării, printre care se va afla şi interdicţia de a se instala centrale termice în apartamentele de bloc.
'Atât ministerul, cât şi UAT-urile şi cetăţenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului substanţele nocive rămân blocaţi în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată.'
'Campania #VinereaVerde atrage atenţia asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuinţelor trebuie să găsim soluţii de lungă durată. Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conţine printre altele şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile în care locuiesc acum', a scris, vineri, pe Facebook, ministrul interimar de resort, Barna Tanczos.
Oficialul a adăugat că, în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei o centrale termice comună sau conectarea reţelelor de încălzire ale oraşelor.
'Aceste locuinţe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la reţelele de încălzire ale oraşelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acţiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor', a subliniat ministrul Mediului.
La jumătatea lunii octombrie, şefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara, citată de Euractiv, că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament 'peste noapte'.
Dacă tocmai ți-ai achiziționat o centrală termică, ar trebui să știi în ce condiții trebuie montată și unde nu ai voie să o instalezi.
Centrala se montează pe balcon sau în bucătărie, pe un perete care are legătură cu exteriorul locuinţei, evacuarea gazelor făcându-se direct din şi către exterior, prin traversarea acelui perete, potrivit cumsa.ro. Încăperea unde se montează centrala termică trebuie să aibă o suprafaţă vitrată, adică antiexplozie, de minimum 0.03 mp/mc volum încăpere pentru construcţii din beton şi de 0.05 mp/mc pentru construcţiile din cărămidă.
În jurul centralei, se lasă un spaţiu de minimum 0.4 m, iar accesul trebuie să fie permanent şi să se facă la partea din faţă a aparatului. Balconul în care o instalezi trebuie să fie închis pentru a nu îngheţa ori să existe pericol de condens. Experţii spun că centrala termică nu se montează nici într-o cameră unde este mult praf sau în încăperile cu umiditate ridicată.
Sistemele de încălzire centralizată, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora. Astfel din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuințe), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Astfel, alternativa firească în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.
Politicile publice din ultimii 20 de ani din România au fost de direcționare a populației spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât și pentru a substitui masa lemnoasă.
În același timp trebuie să fim conștienți că și centralele individuale pe gaze poluează. Acestea poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. Exemplificând pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.
Un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că prețul mic al certificatelor. Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momemtul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat). Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an. Vezi știrea inițială aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu