Țânțari cu virusul West Nile în București. Simptomele infecției, explicate de medicul Voichița Lăzureanu

Foto ilustrativ. Imagine de Creative Solutionist de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Creative Solutionist de la Pixabay

Medicul infecționist Voichița Lăzureanu a răspuns la cele mai frecvente întrebări privind infecția cu virusul West Nile, după ce țânțari purtători au fost depistați în București. 

Recent, în București, au fost depistați țânțari purtători ai virusului West Nile. În acest sens, Primăria Municipiului Bucureşti a transmis, joi seară, că 'prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a ţânţarilor în zonele în care s-a semnalat prezenţa virusului West Nile, respectiv: Splaiul Independenţei, zona cuprinsă între Eroilor şi Universitate, parcurile Cişmigiu şi Izvor, cartierul Crângaşi. PMB ţine legătura zilnic cu Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB), iar până la această dată nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populaţie.'

Știrea a dus la apariția unor întrebări în rândul populației: Cum se manifestă boala? Care sunt simptomele? Ce putem face pentru a preveni o infecție cu virusul West Nile? - sunt trei dintre acestea. 

Medicul infecționist Voichița Lăzureanu a dat răspunsuri clare, vineri seară, la Antena3, în cadrul emisiunii 'În fața națiunii', moderată de Sabina Iosub. 

Cum se manifesta boala dată de virusul West Nile? Care sunt simptomele?

'Avem noroc pentru că undeva la 80% dintre persoanele care sunt infectate cu acest virus sunt asiptomatici. Undeva la 20% dintre persoane pot prezenta febră, tocmai de aceea trebuie făcut diagnosticul diferențial la toate bolile febrile la care se pot însoți: durere de cap, durere articulară, dureri musculare, dureri generalizate. Doar 20% dintre pacienții care prezintă febră pot prezenta și afectare de sistem nervos central, adică pe lângă febră și vărsături, acea rigiditate a cefei care poate merge până la somnolență, agitație deosebit de intensă, comă și, undeva la 1-2% și deces, din păcate.', a dezvăluit medicul Voichița Lăzureanu.

'Știm că din iunie până în septembrie-octombrie are incidență maximă (n.red. West Nile). Atunci suntem mai expuși față de aceste îmbolnăviri. Ciclul de transmitere este între oameni - cai și păsări. Țânțarul poate lua virusul fie de la cai, fie de la păsări și să ni-l transmită nouă mai departe. În întreg acest lanț trebuie să intervenim și să ținem sub observație.', a mai spus medicul. 

Cum ne putem proteja împotriva infecției cu virusul West Nile?

'Din păcate, nu există profilaxie prin vaccinare. Pentru acest tip de virus nu avem vaccin, nu s-a dezvoltat încă. Tot ce putem face este să fim îmbrăcați corespunzător dacă știm că ieșim în natură. Chiar și pe stradă trebuie să avem o fustă lungă, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă. Să ne dăm cu substanțe anti-țânțari.

Dacă suntem mușcați de țânțari, să fim atenți la orice fel de simptomatologie și să ne adresăm camerelor de gardă de la Urgențe.', a precizat medicul.

Țânțari, căpușe și șobolani 

'Avem și țânțari care ne pot infecta, avem și căpușe care ne pot infecta, dar și șobolani, fiecare cu tipul specific de virus sau bacterie. Din păcate, această lipsă de igienă comunitară, care determină lăsarea pe străzi a gunoaielor, aduce și o creștere a incidenței acestor boli.', a mărturisit Voichița Lăzureanu, întrebată fiind de 'îngrijorările medicilor în această perioadă'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel