Tanzcos Barna, dispus să semneze și alte derogări după uciderea lui Arthur: Dacă există pericol, da! Scrie în lege

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Mediului, Tanzcos Barna, a vorbit despre animalele sălbatice care amenință populația din România și despre derogările pentru uciderea altor animale, în urma scandalului cu împușcarea lui Arthur. 

Ministrul Mediului, Tanzcos Barna, a declarat marți seară, în cadrul emisiunii "Dosar de politician", moderată de Silviu Mănăstire, că dacă va fi nevoie, va susţine aprobarea de noi derogări pentru împuşcarea urşilor, în zonele în care vieţile oamenilor sunt puse în pericol de apariţia acestora.

Ministrul a spus că "cel puţin în dosarele care s-au depus la minister sunt procese verbale clare, cu poze, de pagubă, de atac la animale, de atac la gospodării în zona respectivă". 

"Doar în localitatea respectivă erau 22 de atacuri de urs în 2020. Sunt 1.000 în judeţul respectiv, în cinci ani, sunt 4.960 şi ceva de dosare depuse la gărzile forestiere în cinci ani. Sunt foarte multe ONG-uri care au păreri, care exprimă puncte de vedere, dar nu au responsabilitatea intervenţiei şi apărării vieţii umane", a spus ministrul Mediului. 

Întrebat dacă ar dispune să semneze un ordin de împuşcare a unui urs, Tanczos Barna a spus că Ministerul Mediului are obligaţia de a proteja viaţa oamenilor. 

"Dacă există pericol la adresa vieţii umane, da, este obligaţia ministerului, scrie în lege că ministerul trebuie să emită ordine de prevenţie şi de intervenţie. Este obligaţia legală (...) Doar prin excepție sau prin derogare se poate interveni și în cazul populației de lupi, care este protejată. (...) Se întâmplă des, este un fenomen și trebuie să se înțeleagă că dacă omul nu intervine, aceste animale sălbatice sunt la vârful lanțului trofic și nu au dușman", a completat el.

5% din populația țării este afectată de animalele sălbatice

Mai mult, vorbind despre situația populației de urși din România, și după scandalul uciderii ursului Arthur, considerat cel mai mare exemplar din țara noastră, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că 5% din populația României este afectată de animalele sălbatice și că este aproape imposibil ca urșii din pădurile noastre să fie relocați în alte state, pentru că autoritățile de acolo au refuzat acest transfer.

"Ne trezim şi cu persoane care vin din acele state membre UE fie trăiesc acolo, sau au plecat de aici şi stau acolo majoritatea timpului, şi ne spun cum ar trebui să gestionăm noi problema şi conflictul om-urs, aici, unde zilnic sunt atacuri. Trebuie un management al speciei pus pe hârtie, trebuie consecvenţă şi determinare şi responsabilitate din partea ministerului.

Oamenii aşteaptă să fie protejaţi, asta aşteaptă oamenii de la autorităţi şi de la minister. Cu siguranţă, vor fi opinii divergente, dar situaţia stă în felul următor: avem 5% din populaţia ţării care este direct afectată, sunt unu din... nu ştiu, zece oameni care ştiu exact ce înseamnă convieţuirea asta cu animalele sălbatice şi sunt 95% care au o părere, au anumite informaţii, dar nu trăiesc în zonele respective", a mai spus ministrul Mediului.

Cazul ursului Arthur

Prințul Emanuel, INVITAT în România să-l ucidă pe ”Regele Arthur”. Ursul NU a fost scos din România. Tanczos Barna: Nu va pleca, nu există așa ceva

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein NEAGĂ că l-a ucis pe ursul uriaș Arthur și spune că are POZE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel