Europarlamentarul Claudia Țapardel și Ministerul Mediului de Afaceri organizează la Bruxelles un eveniment pentru promovarea femeilor antreprenor.
În săptămâna dedicată sărbătoririi tuturor femeilor, eurodeputatul social-democrat Claudia Țapardel a organizat, în colaborare cu Ministerul Mediului de Afaceri din România, Conferința Promovarea Femeilor Antreprenor: Povești de Succes din Europa și România, care a reunit reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor europene, precum și reprezentanți ai IMM-urilor, pentru a elabora o strategie de dezvoltare a sectorului antreprenorial european în care potențialul femeilor să fie cu adevărat valorificat.
Acest eveniment se înscrie în agenda de priorități stabilită de Președinția României la Consiliului Uniunii Europene și vizează promovarea, susținerea și integrarea femeilor în mediul de afaceri, cât și trasarea unei direcții clare pentru dezvoltarea potențialului antreprenorial al femeilor. Conferința a reunit importanți factori politici precum și reprezentanți ai instituțiilor europene precum: Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Madi Sharma, Membru al Comitetului Economic şi Social European, cât şi Rick Zednick, Directorul General al Formului Global al Femeilor Lideri Politici, Norica Nicolai, Membru al Parlamentului European în Comisia peentru Pescuit, precum și Claudia Monteiro de Aguiar, Membru al Parlamentului European în Comisia pentru Transporturi.
Vezi și: CCR - Iohannis, sesizare respinsă. Chirieac: Avem o problemă. Asta este situația!
„În calitate de Membru al Parlamentului European, dar și de femeie politician, consider că este extrem de important să transmitem un mesaj de susținere și de încurajare a femeilor pentru a se implica în mediul de afaceri și de a-și valorifica potențialul. Însă, mai mult decât atât, consider că este de datoria noastră ca legislatori să ne asigurăm că politicile pe care le elaborăm sunt îndreptate către o reprezentativitate corectă și echitabilă în sectorul antreprenorial. În prezent, la nivel european, femeile reprezintă doar 30% din numărul total al antreprenorilor, confruntându-se cu o serie de obstacole în dezvoltarea unei afaceri, precum lipsa de resurse financiare, a accesului la informație și training-uri, cât și lipsa unui echilibru dintre viața profesională și viața personală. Mă bucur că astăzi, reprezentanții unor IMM-uri de succes au împărtășit din experiența lor și din provocările cu care s-au confruntat în cariera lor. Ne dorim ca pe viitor, planul de acțiuni nu doar să reducă din obstacolele cu care femeile se confruntă, dar să faciliteze totodată accesul lor în mediul de afaceri”, a declarat europarlamentarul social-democrat Claudia Țapardel.
Evenimentul s-a axat, pe de o parte, asupra discuțiilor la nivel politic și a responsabilității instituțiilor europene în elaborarea unui plan de acțiuni care să vizeze măsuri concrete pentru promovarea și asigurarea participării femeilor în sectorul antreprenorial. Totodată, reprezentanți ai asociațiilor pentru promovarea femeilor și a IMM-urilor din Europa, au adus în discuțiile principalele obstacole cu care se confruntă femeile în societate, și cu precădere în sectorul de business. Nu în ultimul rând, participanții la eveniment au dorit să își exprime opinia cu privire la responsabilitatea instituțiilor europene, dar și a celor naționale, în promovarea și susținerea femeilor în orice domeniu în care aceasta lucrează, fie că este vorba de politică, educație, transport, informații și comunicare sau domeniul cercetării științifice.
Vezi și: Andreea Bălan, stop cardio-respirator. Tatăl artistei: M-a sunat aseară să-mi spună că...
Conferința de anul acesta reprezintă o continuare a inițiativei europarlamentarului Claudia Țapardel demarate la începutul mandatului său în 2014 de a susține și promova femeile în toate sectoarele economice, dar mai ales în cele care sunt așa-zis “dominate de bărbați”. Astfel, eurodeputatul PSD Claudia Țapardel a organizat Conferința la Nivel- Înalt Women in Transport, care a reunit factori de decizie, importanți stakeholderi din domeniul transporturilor, precum și reprezentanți ai instituțiilor europene, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește reprezentativitatea scăzută a femeilor în acest sector.
„Din punctul meu de vedere, este la fel de important să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește participarea femeilor în mediul de afaceri având în vedere că antreprenoriatul reprezintă coloana verticală a economiei europene prin faptul că generează noi locuri de muncă, stimulează competitivitatea și determină îmbunătățirea serviciilor și produselor oferite pe piață. În acest sens, am oferit drept exemplu programul lansat în România, StartUp Nation, care vine în sprijinul tuturor celor care au o idee de afacere și doresc să o pună în aplicare. Consider că ne trebuie totuși politici mai clare pentru a asigura că femeile au acces la toate informațiile cu privire la acest tip de programe, precum și oportunități și șanse egale în competiție”, a declarat europarlamentarul PSD Claudia Țapardel.
În cadrul discuțiilor din panel, speakerii au punctat faptul că una dintre cauzele principale care generează reprezentativitatea scăzută a femeilor în toate domeniile, nu doar în mediul de business, sunt prejudecățile în ceea ce privește capacitatea și pregătirea femeilor, idei preconcepute care se regăsesc nu doar în rândul bărbaților, dar și în rândul femeilor. Prin urmare, una dintre concluzii a fost faptul că acțiunile principale trebuie să se concentreze mai întâi de toate asupra schimbării acestui tip percepții, care nu face decât să defavorizeze femeile și să reducă șansele lor de reușită în orice profesie.
În cadrul conferinței, speakerii s-au angajat într-un schimb de bune practici oferind exemple de succes care ar trebui urmate, cel mai remarcabil fiind cel al Islandei, care a fost prima țară în istoria lumii care a ales în mod democratic femeie președinte. Totodată, Islanda este și țara cu cel mai echilibrat Parlament din punct de vedere al reprezentativității femeilor și bărbaților din lume și care a valorificat cu adevărat potențialul femeilor în toate sectoarele, acestea fiind, în multe dintre cazuri, mult mai bine plătite decât bărbații.
În ceea ce privește România, speakerii au punctat faptul că la nivel național sunt multe provocări care trebuie depășite pentru a spori participarea femeilor în mediul de afaceri și valorifica potențialul lor antreprenorial. Cu toate că în România există numeroase inițiative și proiecte pentru obținerea fondurilor pentru finanțarea ideilor de afaceri, cel mai adesea femeile nu au șanse foarte mari de a reuși în astfel de competiții.
"Este absolut necesar să venim cu politici clare care să asigure că femeile nu sunt dezavantajate în competițiile pentru finanțarea afacerilor, cu atât mai mult cu cât pierderea unei oportunități de finanțare poate însemna pentru acestea și pierderea oportunității de valorificare a ideilor pe care le au. Având în vedere că prejudecățile persistă încă în multe domenii, consider că trebuie găsit un sistem prin care percepțiile persoanele să nu influențeze evaluarea candidatului", a declarat europarlamentarul social-democrat Claudia Țapardel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News