Țara africană care câștigă bani primind refugiați și face ”afaceri” cu Europa

Fotografie de la Lina Kivaka/ Pexels
Fotografie de la Lina Kivaka/ Pexels

Țara africană găzduiește mii de refugiați din Burundi, Congo, Eritreea, Somalia și Sudan. Acum, Regatul Unit și Danemarca vor să trimită și migranți ilegali în această țară, făcând pacte cu guvernul de la Kigali care să îi permită să câștige bani și să-și sporească influența geopolitică.

Există o țară africană care face din primirea migranților o afacere atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere geopolitic. Este vorba de Ruanda lui Paul Kagame, cu care două state europene, Regatul Unit și Danemarca, au încheiat recent pacte pentru a trimite în țară solicitanții de azil care sosesc pe teritoriul lor.

Deja în acest moment, Rwanda găzduiește zeci de mii de refugiați din țări precum Burundi, Republica Democratică Congo, Eritreea, Somalia și Sudan. A primit sute de alți refugiați africani expulzați din Israel și a salutat studenții afgani care fug de talibani, precum și mulți refugiați capturați în Libia înainte de călătoriile lor în Europa și trimiși înapoi.

Potrivit datelor UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, în țară sunt găzduite 127.326 de persoane, printre acestea se numără în principal persoane din Republica Democrată Congo (60,05%) și Burundi (39,37%).

De la lansarea mecanismului de tranzit de urgență (ETM) în 2019, un total de 1.279 de persoane au sosit din Libia. Potrivit UNHCR, țara ”oferă în general un mediu propice protecției”, iar refugiații sunt găzduiți în locuri precum centrul de tranzit Gashora, la aproximativ 40 de mile sud de capitala Kigali, care oferă camere curate, cu paturi duble, scrie publicația Europa Today.

Președintele Kagame a spus că guvernul său este motivat să ofere acest bun venit prin altruismul și responsabilitatea morală de a oferi o soluție la ”o problemă foarte complicată din întreaga lume”. Criticii susțin însă că statul caută doar câștiguri financiare și geopolitice din acorduri și se oferă ca refugiu pentru a distrage atenția de la istoricul său tulburător în domeniul drepturilor omului. 

Acordurile privind migrația cu Occidentul fac parte din ”încercarea Rwandei de a-și recicla imaginea în străinătate”, a declarat Toni Haastrup, profesor de politică internațională la Universitatea din Stirling din Marea Britanie.

Pentru finanțarea recepției prin programele ONU, Rwandei au fost alocate 86 de milioane de dolari, deși până acum au fost plătite efectiv aproape 29 de milioane. 

În aprilie, Guvernul Marii Britanii condus de Boris Johnson a anunțat un acord pentru a trimite migranții care sosesc cu bărci peste Canalul Mânecii în Rywanda, promițând țării 120 de milioane de lire sterline.

Anul trecut, Danemarca a semnat și un pact de trei ani cu Rwanda pentru a îmbunătăți cooperarea în materie de migrație și în august a negociat un acord pentru crearea unui centru pentru solicitanții de azil în Kigali. Cifrele acordului vor fi cunoscute atunci când va fi oficializat, dar nu ar trebui să fie foarte departe de cele britanice.

Citește și:

Un nou sejur exotic: Patru parlamentari români vor pleca în Rwanda. Cât ne va costa călătoria acestora

Răspunsul la întrebarea ce caută aceștia în Rwanda pe banii noștri, vine dintr-un document oficial al Camerei Deputaților care a aprobat cheltuielile de deplasare pentru sejurul aleșilor. Potrivit acestui document cei patru vor participa la numeroase dezbateri privind egalitatea de gen și parlamente sensibile la egalitatea de gen, o temă aproape sensibile într-o țară unde nivelul de foamete este la cote alarmante.

Politicienii care urmează să plece în delegație în Rwanda sunt: Cristian Elena Dinu (PSD), Silviu Nicu Macovei (PSD) și Adrian Miroslav Merca (grupul minorităților). Ei vor fi însoțiți de Teodora Elena Poterașu, consilier parlamentar. Potrivit Realitatea TV, cei patru parlamentari vor primi ca diurna aproape 500 de dolari pentru 9 zile și jumătate. 

În memorandumul intern de aprobare a deplasării se arată că transportul va fi făcut cu avionul, toate biletele, atât dus cât și întors au fost luate la clasa business. De asemenea cei patru parlamentari vor primi bani pentru cazare, pentru deplasarea de la hotel la aeroport, dar si pentru testările Covid, tratamente și vaccinurile medicale pentru boli precum malaria.

Tot anul acesta, în iulie, a fost în Rwanda și deputatul PNL, Florin Alexe. Parlamentarul ar fi trebuit să fie însoțit de deputatul PSD, Simona Bucura Oprescu. Aceasta nu a mai plecat deoarece au existat probleme la decontarea transportului. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel