ONU trage un semnal de alarmă și anunță că din 10 noiembrie până astăzi, 17 persoane au fost executate pentru infracțiuni de droguri și contrabandă.
În Arabia Saudită este sărbătoare națională după succesul la Cupa Mondială cu Argentina. ONU, totuși, reamintește o altă înregistrare dramatică a Riadului.
După victoria istorică de la Cupa Mondială împotriva Argentinei, Arabia Saudită a decretat o zi de sărbătoare națională, cu birourile și școlile închise pentru a-și celebra campionii. Dar tocmai în același timp cu meciul triumfător din Qatar, ONU a reamintit un alt record trist al țării din Golf: din 10 noiembrie până astazi, 17 pesoane au fost executate prin decapitare pentru infracțiuni de droguri și contrabandă. Decapitarea este metoda cea mai folosită de călăii saudiți, urmând răstignirea, lapidarea și împușcarea, scrie Europa Today.
Din păcate, acesta nu este un record: în august anul trecut, ONG-ul ESHOR, care luptă pentru drepturile omului în Arabia Saudită, a anunțat că au fost efectuate 120 de execuții în prima jumătate a anului 2022.
81 de decapitari au avut loc într-o singură zi, în martie. Dacă timp de aproape doi ani, până în urmă cu câteva săptămâni, țara a aplicat un moratoriu de facto asupra infracțiunilor legate de droguri, pedeapsa prin decapitare a continuat să se aplice pentru crime, jafuri armate, dar și vrăjitorie, adulter, sodomie, homosexualitate și apostazie.
Potrivit ESOHR cel puțin 40 de execuții în prima jumătate a anului au implicat activiști pentru drepturile omului. În plus, justiția saudită este puternic umbrită, având în vedere că lipsesc garanțiile procedurale, cum ar fi prezența unui avocat al apărării, pentru a spune ușor.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a subliniat un caz emblematic:
”Conform unor rapoarte pe care le-am primit, un bărbat iordanian, Hussein abo al-Kheir, ar putea fi în pericol de execuție iminentă. Cazul său a fost reluat anterior de Grupul de lucru privind Detenția arbitrară, care a considerat că detenția sa este arbitrară, deoarece nu avea un temei legal și existau preocupări serioase legate de dreptul său la un proces echitabil”.
Din acest motiv, ONU solicită Guvernului saudit să ”oprească execuția presupusă iminentă a lui al-Kheir (...) prin anularea condamnării sale la moarte, eliberarea imediată și necondiționată a acestuia și asigurându-se că primește tratament medical, despăgubiri și alte reparații" .
De asemenea, Națiunile Unite solicită ca Riad să revină la aplicarea unui moratoriu cel puțin asupra pedepselor cu moartea pentru droguri: Impunerea pedepsei cu moartea pentru infracțiunile legate de droguri este incompatibilă cu normele și standardele internaționale.
”Solicităm autorităților saudite să adopte un moratoriu oficial privind execuțiile pentru infracțiunile legate de droguri, să comute pedepsele cu moartea pentru infracțiunile legate de droguri și să garanteze dreptul la un proces echitabil pentru toți inculpații, inclusiv pentru cei acuzați de astfel de infracțiuni, în în conformitate cu obligațiile sale internaționale”, scrie Înaltul Comisar.
Cu toate acestea, presiunea din partea ONU și a ONG-urilor pentru drepturile omului riscă să nu fie luată în considerare. Arabia Saudită, spre deosebire de Iran (sancționat recent de UE pentru represiunea feroce a protestelor interne), poate conta pe relații solide cu Occidentul.
Țara din Golf rămâne un jucător cheie în furnizarea de petrol și gaze la nivel internațional. Europa este una dintre principalele piețe, iar dependența Riadului de țiței urmează să se întărească în contextul embargoului asupra petrolului rusesc. În ultimele luni, mai multe guverne ale UE, precum cel german, au intensificat schimburile diplomatice cu liderii saudiți. Și în rapoartele întâlnirilor bilaterale, problema pedepsei cu moartea și cea a drepturilor omului a rămas pe margine.
La urma urmei, cererea recentă a SUA de a acorda imunitate prințului saudit Mohammad bin Salman a făcut furori.
Potrivit CIA, liderul de la Riad a fost responsabil pentru asasinarea jurnalistului de la Washington Post, Jamal Ahmad Khashoggi, ucis în consulatul saudit din Istanbul în 2018. Crima a stârnit proteste din partea activiștilor pentru drepturile omului din întreaga lume, iar un proces împotriva lui bin Salman este pe rol. in Statele Unite.
Acordarea imunității a fost justificată de SUA în lumina numirii prințului ca prim-ministru. Dar există cei care văd în spatele acestei decizii un fel de încercare de liniște între cele două țări după recentele tensiuni legate de producția de petrol din Arabia Saudită: Riad a promis că va crește producția pentru a menține prețurile internaționale scăzute în fața războiului din Ucraina și pentru a reduce impactul asupra inflației din Occident. Dar până acum a făcut opusul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News