Până în prezent , țara a achiziționat 2.381 de bitcoini, ultimii 80 fiind cumpărați la sfârșitul lunii iunie 2022, potrivit rapoartelor presei.
Pauza ulterioară în achiziții a fost cauzată de criza din jurul FTX, unul dintre cele mai mari schimburi de criptomonede din lume. În noiembrie, FTX a declarat faliment pe fondul acuzațiilor de implicare într-o schemă de spălare a banilor cu Ucraina și Partidul Democrat din SUA, scrie Decrypt.
Criptomoneda și-a pierdut de atunci 20% din valoare, scăzând sub 20.560 USD săptămâna trecută. Capitalizarea pieței cripto a scăzut de la peste 1 trilion de dolari la aproximativ 800 de miliarde de dolari. Luni, prețul bitcoin a scăzut și mai mult cu 5%, ajungând până la 15.990 USD.
El Salvador, care a devenit prima țară din lume ce a legalizat bitcoin ca mijloc legal de plată, va relua cumpărarea a câte o monedă pe zi, începând cu 18 noiembrie, după o pauză de luni de zile cauzată de colapsa pieței criptomonedei, a declarat președintele salvadorean, Nayib Bukele.
”Cumpărăm câte un #Bitcoin în fiecare zi începând de mâine”, a scris Bukele pe Twitter.
Președintele salvadorean și-a anunțat intenția de a introduce o legislație privind adoptarea criptoactivului ca monedă legală pe 5 iunie 2021. În ciuda criticilor din partea FMI și a rezistenței cetățenilor, care se temeau de volatilitatea bitcoin , la 9 iunie 2021, Adunarea Legislativă a El Salvador a adoptat Legea Bitcoin.
Legislația a intrat în vigoare la 7 septembrie 2021.
Citește și:
El Salvador a primit o ofertă din partea Chinei pentru a ajuta națiunea din America Centrală să-și refinanțeze datoriile externe record, potrivit comandantului secund al președintelui Nayib Bukele.
China s-a oferit să cumpere datoria suverană a El Salvadorului, țara din America Centrală care are probleme financiare majore după ce a adoptat bitcoin ca monedă oficială. „China s-a oferit să ne cumpere toată datoria dar trebuie să pășim cu grijă”, a declarat vicepreședintele El Salvadorului, Felix Ulloa, într-un interviu acordat agenției Bloomberg.
„Nu vom vinde primului care licitează, va trebui să vedem condițiile”,a adăugat oficialul țării Central-Americane.
Deși Ulloa nu a detaliat mai mult, acesta este un indiciu că națiunea continuă să caute modalități de a evita neîndeplinirea obligațiilor de plată a datoriilor sale denominate în dolari. Nu este clar cum ar funcționa o astfel de înțelegere, deși este posibil ca China să ofere El Salvador un tip de finanțare, astfel încât națiunea să-și poată răscumpăra datoria de la deținătorii de obligațiuni, comentează publicația americană.
El Salvador, care a răscumpărat deja o parte din obligațiunile sale și s-a angajat să repete operațiunea, își propune să răscumpere mai multe în ianuarie, a spus Ulloa. Răscumpărarea ar avea loc probabil înainte ca obligațiunile de aproximativ 667 de milioane de dolari să ajungă la scadență în acea lună, a spus vicepreședintele El Salvadorului.
„Ministerul de Finanțe împreună cu banca centrală pregătesc condițiile celei de-a doua răscumpărări”, a spus el, invocând că națiunea ar putea folosi așa-numitele drepturi speciale de tragere, sau active de rezervă deținute la Fondul Monetar Internațional, pentru a finanța răscumpărarea.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a spus că nu era la curent cu această problemă atunci când a fost întrebat de jurnaliști, îăn cadrul unei conferințe de presă de la Beijing.
Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News