Până în prezent , țara a achiziționat 2.381 de bitcoini, ultimii 80 fiind cumpărați la sfârșitul lunii iunie 2022, potrivit rapoartelor presei.
Publicitate
Pauza ulterioară în achiziții a fost cauzată de criza din jurul FTX, unul dintre cele mai mari schimburi de criptomonede din lume. În noiembrie, FTX a declarat faliment pe fondul acuzațiilor de implicare într-o schemă de spălare a banilor cu Ucraina și Partidul Democrat din SUA, scrie Decrypt.
Criptomoneda și-a pierdut de atunci 20% din valoare, scăzând sub 20.560 USD săptămâna trecută. Capitalizarea pieței cripto a scăzut de la peste 1 trilion de dolari la aproximativ 800 de miliarde de dolari. Luni, prețul bitcoin a scăzut și mai mult cu 5%, ajungând până la 15.990 USD.
El Salvador, care a devenit prima țară din lume ce a legalizat bitcoin ca mijloc legal de plată, va relua cumpărarea a câte o monedă pe zi, începând cu 18 noiembrie, după o pauză de luni de zile cauzată de colapsa pieței criptomonedei, a declarat președintele salvadorean, Nayib Bukele.
”Cumpărăm câte un #Bitcoin în fiecare zi începând de mâine”, a scris Bukele pe Twitter.
Președintele salvadorean și-a anunțat intenția de a introduce o legislație privind adoptarea criptoactivului ca monedă legală pe 5 iunie 2021. În ciuda criticilor din partea FMI și a rezistenței cetățenilor, care se temeau de volatilitatea bitcoin , la 9 iunie 2021, Adunarea Legislativă a El Salvador a adoptat Legea Bitcoin.
Legislația a intrat în vigoare la 7 septembrie 2021.
Citește și:
El Salvador a primit o ofertă din partea Chinei pentru a ajuta națiunea din America Centrală să-și refinanțeze datoriile externe record, potrivit comandantului secund al președintelui Nayib Bukele.
China s-a oferit să cumpere datoria suverană a El Salvadorului, țara din America Centrală care are probleme financiare majore după ce a adoptat bitcoin ca monedă oficială. „China s-a oferit să ne cumpere toată datoria dar trebuie să pășim cu grijă”, a declarat vicepreședintele El Salvadorului, Felix Ulloa, într-un interviu acordat agenției Bloomberg.
„Nu vom vinde primului care licitează, va trebui să vedem condițiile”,a adăugat oficialul țării Central-Americane.
Deși Ulloa nu a detaliat mai mult, acesta este un indiciu că națiunea continuă să caute modalități de a evita neîndeplinirea obligațiilor de plată a datoriilor sale denominate în dolari. Nu este clar cum ar funcționa o astfel de înțelegere, deși este posibil ca China să ofere El Salvador un tip de finanțare, astfel încât națiunea să-și poată răscumpăra datoria de la deținătorii de obligațiuni, comentează publicația americană.
El Salvador, care a răscumpărat deja o parte din obligațiunile sale și s-a angajat să repete operațiunea, își propune să răscumpere mai multe în ianuarie, a spus Ulloa. Răscumpărarea ar avea loc probabil înainte ca obligațiunile de aproximativ 667 de milioane de dolari să ajungă la scadență în acea lună, a spus vicepreședintele El Salvadorului.
„Ministerul de Finanțe împreună cu banca centrală pregătesc condițiile celei de-a doua răscumpărări”, a spus el, invocând că națiunea ar putea folosi așa-numitele drepturi speciale de tragere, sau active de rezervă deținute la Fondul Monetar Internațional, pentru a finanța răscumpărarea.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a spus că nu era la curent cu această problemă atunci când a fost întrebat de jurnaliști, îăn cadrul unei conferințe de presă de la Beijing.
Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu