Țara care a furat startul Crăciunului, la ordinul președintelui. Oamenii sunt debusolați. "E groaznic. Halloween nici măcar nu a trecut. Le sărbătorim împreună?"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Într-o țară a venit Crăciunul în octombrie la ordinul președintelui.

În Venezuela a venit Crăciunul în octombrie la ordinul lui președintelui Nicolás Maduro. Locuitorii din Caracas s-au trezit marți cu un brad de Crăciun falnic montat în una dintre cele mai populare piețe publice din capitală, la câteva săptămâni după ce președintele țării a declarat că sezonul sărbătorilor de iarnă va începe mai devreme în acest an, scrie AP. Astfel, deși muncitorii s-au grăbit să monteze decorațiuni de Crăciun în diferite cartiere, atmosfera este departe de a fi festivă.

„Cred că este groaznic pentru că este octombrie. Halloween nici măcar nu a trecut și e deja Crăciun? Le sărbătorim împreună?”, a spus Desiré Aguiar, în vârstă de 32 de ani, înainte de a-și instala standul de bijuterii și accesorii într-o piață. 

Venezuelenii se tem că vor primi bonusurile de la muncă prea devreme

Venezuelenii, în special cei care își amintesc de viața de la începutul secolului, asociază de mult timp Crăciunul cu cumpărăturile neglijente și portofelele pline datorită împărțirii profitului și bonusurilor de sărbători plătite de angajatori la sfârșitul anului. Angajații primeau adesea de trei ori salariul lor lunar deodată. În aceste zile, însă, salariile și bonusurile mici, rezultate din prăbușirea economică a țării, au transformat sezonul într-o perioadă a celor care au și a celor care nu au. În plus, anul acesta, sezonul sărbătorilor de iarnă a sosit în Venezuela pe fondul unui pesimism colectiv care a urmat alegerilor din 28 iulie.

„Dacă încep să plătească... bonusul de Crăciun în avans, nu ne va mai rămâne nimic în decembrie. Cred că este o idee foarte proastă”, s-a plâns Aguiar.

Rămâne neclar dacă angajatorii vor face modificări în plățile bonusurilor în acest an. Maduro, căruia autoritățile electorale i-au înmânat un al treilea mandat de șase ani, a surprins țara pe 2 septembrie când a declarat la televiziunea de stat că sezonul de Crăciun va începe mai devreme ca niciodată.

Oamenii s-au revoltat pe rețelele sociale, dar pe străzi, puțini au îndrăznit să spună ceva despre decizie – un alt semn al efectului de înfrigurare rezultat din campania de represiune declanșată de guvern după aceste alegeri foarte așteptate.

Revolta oamenilor



Mii de oameni, inclusiv minori, au ieșit în stradă în Venezuela la câteva ore după ce autoritățile electorale loiale partidului de guvernământ l-au declarat câștigător pe Maduro, fără să arate niciun număr de voturi. Protestele au fost în mare parte pașnice, dar demonstranții au răsturnat și statui ale predecesorului lui Maduro, Hugo Chávez, au aruncat cu pietre în ofițerii legii și în clădiri, și au ars motociclete ale poliției.

Maduro și aliații săi din partidul de guvernământ, care controlează toate aspectele guvernului, au răspuns la demonstrații cu toată forța. Forțele de securitate au reținut peste 2.000 de persoane, inclusiv minori, iar peste 20 de protestatari au fost uciși.

De asemenea, Maduro le-a cerut venezuelenilor să-i denunțe pe cei care se îndoiesc în legătură cu alegerile printr-o aplicație administrată de guvern, creată inițial pentru a raporta întreruperile de curent și plângerile privind serviciile furnizate de stat. Acest lucru i-a determinat pe oameni să șteargă fotografii, videoclipuri, meme-uri, mesaje și aplicații de pe telefoane pentru a evita urmărirea penală.

Marți, în timp ce unii au respins decretul lui Maduro din motive economice sau politice, alții l-au respins din motive puritane.

„Crăciunul este în decembrie. Trebuie să fim clari în legătură cu asta, sărbătorim nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Singurul lucru bun este că au ridicat gunoiul. În mod normal, acest loc este murdar”, a spus Wilfredo Gutiérrez, în vârstă de 61 de ani, în timp ce observa un grup de muncitori instalând lumini decorative de-a lungul unei străzi principale din Caracas.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel