Țara care a votat 'Da' celei de a 13-a pensii şi 'Nu' majorării vârstei de pensionare

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Elveţia a votat duminică pentru plata celei de a 13-a pensii. Este pentru prima dată în Elveției când beneficiile sociale au fost crescute prin plebiscit, transmite Bloomberg.

Propunerea cu privire la introducerea unei pensii suplimentare, respectiv cea de a 13-a plătită în decurs de un an, a fost votată de 58,2% din alegători. De asemenea s-a îndeplinit şi o solicitare suplimentară despre bţinerea sprijinului a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane din Elveția.

În schimb, cea de a doua propunere, vizând majorarea, treptată, a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani, a fost respinsă, în condiţiile în care a strâns doar 25,3% din voturi.

Propunerea vizând plata celei de a 13-a pensii a fost pusă de sindicate, care spun că majorarea costului vieţii a scăzut puterea de cumpărare a pensionarilor. Guvernul şi organizaţiile reprezentative ale mediului de afaceri au criticat inițiativa ca nefiind nesustenabilă din punct de vedere financiar.

Aprobarea este 'un moment de cotitură pentru Elveţia', a zis analistul politic Georg Lutz. 'În urmă cu doar zece ani, în contextul opoziţiei partidelor burgheze şi asociaţiilor mediului de afaceri, o astfel de propunere nu ar fi avut nicio şansă', a mai zis Georg Lutz. Începând din anul 1848, votanții elveţieni nu au aprobat niciodată planuri despre majorarea beneficiilor sociale plătite de stat prin intermediul unei consultari naționale.

Pensiile vor fi crescute începând din anul 2026, potrivit prevederilor iniţiativei. Susţinătorii celei de a 13-a pensii nu au adus şi un plan vizând finanţarea acestei măsuri, ale cărei costuri suplimentare sunt estimate la 4,1 miliarde de franci (4,7 miliarde de dolari). Prin urmare, Guvernul va fi nevoit să facă rost de resurse financiare. Ministrul de Finanţe, Karin Keller-Sutter a zis faptul că, având în vedere, că Elveţia are adeja un deficit bugetar, cea de a 13-a pensie va face o majorare a cotei de TVA.

În prezent, pensia medie de asigurări sociale de stat în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură şi la 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit. Sunt sume insuficiente pentru o ţară ca Elveția, considerată una din cele mai scumpe din lume.

De exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din țara cantoanelor este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro). De asemenea, o cafea costă mai mult de cinci franci.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, numeroase astfel de plebiscite au loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată trebuie să aibă spriijnul majorităţii votanților, precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel