O țară ar putea renunța la banii cash din 2026.
Previziunile spun că Australia va deveni o societate "fără numerar din punct de vedere tehnic" în doar doi ani, pe măsură ce oamenii vor elimina treptat banii cash pentru un stil de viață mult mai convenabil.
Acest lucru vine cu o mulțime de beneficii - nu mai este nevoie de bani cash într-un bar sau la un festival aglomerat, iar pierderea portofelului nu va mai fi o problemă atât de mare. Comoditatea este cea care a determinat schimbarea rapidă. Acest lucru, precum și apariția smartphone-urilor și evoluțiile la fel de avansate în tehnologia bancară au jucat, de asemenea, un rol în schimbarea de la numerar la card. Dar nimeni nu credea că totul se va întâmpla atât de repede.
"Nu am avut niciodată o societate fără numerar, așa că nu știm cum arată", a spus specialistul în finanțe Sarah Wells pentru news.com.au, explicând cât de repede s-au schimbat lucrurile în ultimul deceniu.
"Toate schimbările pe care le-am văzut ne-au pus într-o situație în care nu mai avem nevoie de numerar", a mai spus acesta.
Wells a declarat anterior că, până în 2026, Australia nu va mai avea numerar. Australia a "pierdut" deja un miliard de dolari în numerar fizic din ceea ce era în circulație. Banii încă există, dar tendințele stabilite de consumatori au eradicat aproape complet nevoia de bancnote și monede.
"Nu a existat o cerință ca aceștia să revină în circulație pentru că oamenii nu mai iau bani de la bancomat sau nu mai merg la bănci", a spus Wells, menționând că doar 13% din tranzacțiile din Australia se fac încă cu numerar.
Dar viitorul Australiei de tip tap-and-go a fost pus la încercare luna trecută, când Optus s-a oprit complet timp de peste opt ore. Mai multe afaceri au fost puse pe pauză, iar cele care aveau de făcut achiziții urgente au fost forțate să se întoarcă la bancomat.
Oricât de convenabil este, sistemul fără numerar este legat în mod inerent de rețele de comunicații, ceea ce introduce posibilitatea unui haos la nivel național în cazul în care o rețea se strică chiar și pentru câteva ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu