O țară europeană conduce în statisticile privind producția și consumul de energie verde.
Conform ultimelor date și informații, Norvegia este în topul statisticilor privind energia regenerabilă. Conform unui studiu al Utility Bidder, care compara tarifele la energie, a scos în evidență primele 20 de țări care folosesc energie verde, dar și pe cele care se bazează foarte mult pe combustibilii fosili, relatează Euronews.
Combustibilii fosili luați în calcul sunt cărbunele, petrolul și gazele naturale, iar sursele regenerabile luate în calcul au fost biocombustibilii, reziduurile, vântul, soarele și apa. Cifrele au fost puse la dispoziție de Agenția Internațională a Energiei (AIE). 56% din energia folosită în Norvegia provine din surse regenerabile, iar Marea Britanie este pe locul 20, la o diferență de 13 procente.
Ce au în comun Norvegia, Brazilia și Noua Zeelandă? Aceste 3 țări sunt lideri în domeniul energiei regenerabile. Norvegia folosește energia hidraulică mai mult decât orice altă țară din lume, suplinind 45% din consumul total al țării. Țara nordică este cunoscută pentru văile abrupte și râuri, ploile abundente, acestea susținând producția de energie hidroelectrică.
Având a doua cea mai mare rezervă de energie regenerabilă din lume, Brazilia conduce detașat în domeniul combustibililor ecologici, folosindu-se de deșeuri, care susțin 32% din consumul național de energie. Este al doilea cel mai mare producător de combustibil bazat pe etanol, produs din trestia de zahăr.
Sursele regenerabile susțin și consumul Noii Zeelande în proporție de 42%. Țara este lider mondial în domeniul energiei produse de panourile solare și de turbinele eoliene, aceste 2 surse suplinind 25% din consum.
Vezi AICI studiul complet
Sorin Repanovici, expert siguranță nucleară, a vorbit despre beneficiile oferite de construirea a noi reactoare nucleare.
"Avem două reactoare nucleare în folosinţă. O unitate este dată în folosinţă în 1996, iar a doua în 2006. Intenţiile Guvernului sunt să continue încă două unităţi, unitatea 3 si 4 folosind aceeaşi tehnologie tip CANDU. M-am bucurat când l-am auzit pe Cosmin Ghiţă, care cred ca este unul dintre cei mai buni manageri ai SNN, spunând despre intenţia de a aduce în România şi de a construi Reactoare Modulare Mici (Smal Modular Reactors – SMR), care ar fi extraordinar de utile României.
Din punctul meu de vedere, ar putea fi folosite pe regiuni şi ar fi foarte avantajos. Reactoarele modulare mici le poţi construi mai repede, le poţi pune în zone unde ai avea nevoie de electricitate şi tehnologia permite să fie mult mai fiabile şi mult mai uşor de conectat la rețeaua de energie electrică. Construirea de noi reactoare nucleare asigură o altfel de independenţă energetică, este o garanţie că avem o producţie liniară, o producţie de electricitate constantă atunci când funcţionează un reactor. Evident, adăugăm faptul că energia nucleară produce energie verde.
Când vorbeşti de o centrală nucleară asta înseamnă şi o expertiză extraordinară, un nivel de pregătire ridicat, performanţă profesională, educaţie, sisteme de pregătire avansate şi permanente pentru specialişti. La toate acestea se adaugă şi faptul că aceste instalaţii trebuie să funcţioneze în siguranţă. Zona securităţii este foarte interesantă", a spus Sorin Repanovici, la DCNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News