Țara care îi va controla pe ruși în secțiile de votare. Dacă n-au permise de ședere vor fi expulzați

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Şeful poliţiei din Letonia a emis avertismente serioase pentru cetățenii ruși care intenționează să voteze la ambasada Rusiei din Riga în perioada 15-17 martie, precizând că aceștia vor fi supuși unor verificări riguroase ale permiselor de ședere și pot fi expulzați în cazul în care nu respectă regulile, relatează AFP.

Armands Ruks, șeful poliției, a declarat la postul de televiziune TV3 Latvija că cetățenii ruși care se vor afla la coadă pentru a vota vor fi supravegheați pentru a preveni orice încercare de a glorifica războiul din Ucraina.

"Vor fi puncte de control mobile pe străzile din jurul ambasadei pentru a verifica dacă aceşti cetăţeni ruşi (...) au dreptul de a locui în Letonia", a subliniat șeful poliției.

În plus, Ruks a menționat că autoritățile nu vor tolera nicio încercare de a justifica invadarea Ucrainei sau crimele de război comise acolo.

Autoritățile letone au emis deja ordine de expulzare pentru rușii care nu respectă noile reguli în vigoare, care includ cerințe stricte privind cunoașterea limbii letone pentru utilizare cotidiană sau participarea la cursuri de limba letonă.

Această cerință lingvistică nu se aplică refugiaților ucraineni sau cetățenilor din statele membre ale UE sau NATO care locuiesc în Letonia.

Este important de menționat că Letonia a ordonat cetățenilor ruși care nu mai dețin permis de rezidență să părăsească teritoriul țării, fiind pentru prima dată când autoritățile de la Riga iau o astfel de măsură, conform DPA.

Până în prezent, șase cetățeni ruși au primit notificări de a părăsi Letonia, iar alți patru au la dispoziție 30 de zile pentru a face acest lucru, a declarat Maira Roze, șefa Autorității pentru Migrație.

Aceste măsuri survin în urma modificărilor aduse legii privind imigrația din Letonia, adoptate în toamna anului 2022, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Autoritățile letone estimează că noile măsuri vizează aproximativ 1.000 de persoane, iar peste o cincime dintre acestea au părăsit deja Letonia către alte state membre ale UE.

Letonia, membră NATO și cu o frontieră comună cu Rusia, are o populație de aproximativ 1,9 milioane de persoane, dintre care aproximativ un sfert au origini rusești. Agerpres informează că o parte semnificativă a acestora, în special persoanele în vârstă, nu dețin cetățenia letonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel