În timp ce majoritatea țărilor impun noi restricții pentru a combate pandemia de COVID-19, una dintre țări le recomandă bătrânilor să nu se mai izoleze.
Suedia este țara care le recomandă bătrânilor să nu se mai izoleze. Guvernul suedez și-a argumentat recomandarea prin faptul că ratele de infectare cu coronavirus sunt mai reduse decât în primăvară, transmite Agerpres, citând Reuters. Totodată, autoritățile suedeze au menționat și impactul negativ al izolării asupra sănătăţii mintale persoanelor vârstnice.
Chiar dacă multe state europene reimpun restricţii pentru a limita creşterea vertiginoasă a contagierilor, Agenţia de sănătate publică din Suedia afirmă că nu a găsit dovezi despre un al doilea val al epidemiei în țara lor.
"Agenţia de sănătate publică a decis că persoanele vârstnice şi cele din grupele speciale de risc vor fi supuse aceloraşi recomandări ca şi restul populaţiei", le-a declarat joi ministrul sănătăţii Lena Hallengren reporterilor.
Ţara scandinavă a ales o abordare diferită faţă de majoritatea statelor europene în lupta cu pandemia, mizând pe conformarea voluntară a cetăţenilor faţă de distanţarea socială, chiar dacă a izolat căminele după ce printre rezidenţi s-au înregistrat numeroase decese.
Numărul de noi infectări a crescut constant în Suedia în ultimele săptămâni, deşi rămâne la niveluri mai scăzute faţă de mărimea populaţiei prin comparaţie cu multe ţări europene, unde zilnic sunt raportate noi recorduri.
Suedia a raportat până acum în jur de 107.000 de cazuri de infectare şi 5.900 de decese. Miercuri au fost anunţate 975 de infectări şi şapte decese, mult sub statisticile de la vârful epidemiei în primăvară, dar peste bilanţurile din timpul verii. Per total, mortalitatea de COVID-19 a fost de multe ori mai mare în Suedia decât în ţările vecine nordice, dar mai scăzută decât în unele state care au adoptat măsuri mai restrictive, precum Spania şi Marea Britanie.
Până acum, persoanelor de peste 70 de ani li se recomanda să evite contactele fizice, transportul public, magazinele şi alte locuri publice, măsuri despre care oficialii spun că au coborât rata infectărilor, dar au avut un impact negativ semnificativ asupra stării de bine a multor vârstnici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News