Oamenii au rămas, din nou, fără curent. Un al doilea blackout (n.r. pană de curent) a avut loc în această seară.
Kenya a suferit, astăzi, a doua pană de curent majoră într-o săptămână, deși electricitatea a fost restabilită pentru 70% dintre clienți până după-amiază târziu, au declarat distribuitorul național Kenya Power KPLC.NR și ministrul Energiei, scrie Reuters.
Întreruperea energiei a fost cauzată de declanșarea unei linii de transport la o substație, urmată de o a doua declanșare pe linia de transport de înaltă tensiune Etiopia-Kenya, a declarat ministrul energiei Opiyo Wandayi.
"Pierderea de 488MW, reprezentând 27,3% din producția totală, a dus la o defecțiune în cascadă și la o prăbușire parțială a rețelei”, a declarat Wandayi.
"Ceea ce vedem astăzi s-a acumulat în timp și este rezultatul unor investiții suboptimale în infrastructură”.
Întreruperea, care a afectat mai multe regiuni ale celei mai mari economii din Africa de Est, a urmat unei alte pene de curent de câteva ore, pe 30 august.
"Am pierdut alimentarea electrică în mai multe regiuni din ţară, cu excepţia regiunii Rift Nord şi unor părţi ale regiunii Vest", anunța, atunci, într-un comunicat Kenya Power and Lighting Company (KPLC), principalul furnizor din ţară, fără să dea detalii despre originea penei, scrie bursa.ro, citând AFP.
"Ne pare rău pentru neplăcerile cauzate şi le cerem clienţilor noştri să dea dovadă de răbdare în timp ce depunem eforturi să restabilim o alimentare electrică normală în cel mai scurt timp", adăuga compania.
Kenya a suferit o serie de pene de curent în ultimul an, inclusiv una care a lăsat în beznă principalul aeroport din Nairobi.
În august 2023, o pană masivă a afectat aproape întreaga țară timp de 24 de ore, încetinind semnificativ activitatea acestei puteri economice din Africa de Est, care numără 50 de milioane de locuitori. Aeroportul JKIA a fost afectat din cauza defecțiunii unuia dintre generatoarele de rezervă. Ministrul Transporturilor de atunci, Kipchumba Murkomen, și-a cerut scuze, i-a demis pe șefii Autorității Aeroportuare și ai aeroportului, oferind asigurări că "nu se va mai întâmpla".
Spre sfârșitul lunii august, și Cuba a trecut prin așa ceva. Milioane de locuitori au rămas neajutorați în fața căldurii și a umidității ridicate, potrivit Reuters. Compania de stat de energie electrică a declarat că defecțiunile au forțat șase centrale să fie scoase din funcțiune din cauza rețelei învechite și slab întreținute.
Penele de curent, care perturbă viața de zi cu zi și economia, afectează țara condusă de comuniști din 2021, provocând puține proteste. Acestea reflectă o criză economică profundă, marcată de lipsa produselor de bază, inflație cu două cifre și lipsa de numerar pentru a importa combustibil și piese pentru infrastructură.
Un bărbat din Santiago de Cuba, unde în martie au izbucnit proteste în care manifestanții cereau mâncare și lumină, a spus că penele de curent s-au diminuat de atunci, dar au început să se agraveze din nou. Citește mai mult>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News