Dr. Mircea Dediu a vorbit la interviurile DC Medical și DC News despre prevenție și cancerul pulmonar.
Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice, a fost invitatul jurnalistului Val Vâlcu la interviurile DC Medical și DC News. Acesta a vorbit despre importanța stilului de viață sănătos pentru a preveni bolile oncologice, cât și despre cancerul pulmonar și cum acesta va fi eliminat aproape complet în Statele Unite până în 2040.
"Una este prevenția, iar alta este diagnosticul. Diagnosticul presupune că s-a întâmplat ceva sau se va întâmpla. Acesta e în sfera medicală și, într-adevăr, impune o pregătire, o logistică și așa mai departe. Impune foarte multe lucruri. Toată lumea consideră că dacă se cheamă screening e simplu și e ușor. Nu e adevărat. E foarte greu și foarte costisitor, fiindcă screeningul ca să fie cu adevărat screening trebuie să fie procedură de politică sanitară, la nivel guvernamental, și ca să fie eficientă trebuie să aibă un final. Dacă nu are finalitate se numește ‘non cost efficient’, adică nu este cost eficient și nu este împărtășită ca valoare medicală. Apoi, pe partea cealaltă cu prevenția, aici intră stilul de viață. Aici este o chestiune pe care fiecare din noi, în fiecare zi, o poate aplica. Fiecare e responsabil de propria sănătate, mult mai mult decât orice tehnică sofisticată care presupune ca el să facă colonoscopie din 2 în 2 ani și așa mai departe. Aici e punctul meu de vedere.
Nu e responsabilitatea doctorului, a societății, a guvernului. Primul este el. Dacă el este interesat atunci îi poate trage la răspundere pe ceilalți. Dacă el nu este interesat atunci va spune ‘aștept să fac screening, dar fumez și beau de nu mă văd, pentru că voi merge și voi depista’. Acesta nu e un lucru corect, din niciun punct de vedere. Aici mie mi se pare că, personal așa văd, în primul rând fiecare să-și definească prioritățile în viața pe care o parcurge, să vadă unde se află sănătatea lui, și dacă e pe primul loc, așa cum afirmăm cu toții așa repede, să pună în aplicare toată povestea asta. Să nu fie o chestie de conveniență, un răspuns stereotip care încântă pe toată lumea, dar care, în fapt, nu se întâmplă nicăieri", a spus Dr. Mircea Dediu.
"O să revin puțin la ideea anterioară pentru că tocmai acuma am în minte o imagine. În Statele Unite unde politice anti-tabacco au fost extrem de sever implementate, ca să zic așa, dacă te vede cineva cu țigară, indiferent că ești înăuntru sau afară, ești la periferia socială, ca să fie foarte clar. Bineînțeles nu se mai fumează nicăieri. S-au făcut niște proiecții matematice. Acolo incidența cancerelor pulmonare este într-o scădere dramatică, datorită acestor metode. S-au făcut niște proiecții matematice, o estimare matematică, dar și o corelate cu incidența reală, iar astfel s-a ajuns la concluzia că în 2040, ceea ce nu e chiar foarte departe, cancerul pulmonar, care acum sperie pe toată lumea, va fi o raritate în Statele Unite. Aici, ca să înțelegeți, facem un program de screening care e înfiorător de scump.
Să o luăm așa, simplificat, ca peste 15 ani să nu mai fie boala. E contraproductiv. Mă rog, sunt niște extreme care ne pot face un pic să înțelegem ce legătură este între prevenție și partea medicală care, sigur e în regulă, dar trebuie găsit un echilibru și o perspectivă. De exemplu, pentru cancerul de sân vârsta, e și aici controversată ipoteza, era înainte după 50 de ani. Apoi, la 2 ani mamografie pentru persoanele care nu au un risc aparte. În ultimul timp s-au mai făcut studii care coboară vârsta de screening la 45, chiar 40 de ani. Riscul este documentat dacă sunt cazuri în familie sau dacă în familia respectivă s-au depistat acele gene transmisibile, cum ar fi cunoscuta genă BRCA care dă un risc inclusiv pentru membri familiei, nu doar pentru persoana diagnosticată. (...) Deci și aici trebuie să fim atenți, pentru că screeningul nu este totul", a mai spus dr. Mircea Dediu.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News