Pandemia de COVID-19 a transformat Europa în principalul front al luptei împotriva virusului.
În ceea ce privește numărul de decese, Italia și Spania sunt cele mai afectate state europene cu peste 23.500 de morți și respectiv arpoape 20.500.
Însă Belgia e un caz aparte. Belgia a raportat până la ora publicării acestui material 5.683 de decese cauzate de noul coronavirus. În contextul în care micul stat european numără o populație de aproximativ 11 milioane de locuitori.
În comparație, Italia are o populație de aproximativ 60 de milioane de locuitori în timp ce Spania de aproximativ 47 de milioane.
Astfel, numărul de decese raportat la populația țării, face din Belgia țara cea mai lovită de COVID-19. Și nu doar din Europa. Dacă admitem că datele publicate de China sunt reale, Belgia conduce topul și la nivel mondial.
Cei de la Politico se întreabă astfel, pe bună dreptate, de ce Belgia are atât de multe decese. Potrivit autorităților belgiene, acest fapt e cauzat de sistemul de raportare al Belgiei, care diferă de celelalte state.
Virusologul belgian Steven Van Gucht, cel care conduce celula de criză în lupta cu noul coronavirus, a explicat sursei citate că numărul de decese al Belgiei ar trebui împărțit în cazul în care se dorește o comparație cu alte state.
Astfel, în timp ce majoritatea statelor raportează doar decesele confirmate în spitale, Belgia include toate posibilele decese de COVID-19, inclusiv din centrele de îngrijire și asistență pentru bătrâni, chiar dacă aceste persoane răpuse nu au fost confirmate cu noul coronavirus.
Experții susțin că abordarea Belgiei este mai transparentă, dar această abordare a născut și critici la nivel politic chiar în Belgia, unde premierul Sophie Wilmes, de la tribuna Parlamentului belgian, a ridicat semne de întrebare cu privire la această metodă de raportare.
Potrivit Politico, dintre decesele înregistrate în Belgia, 44% sunt decese în spitale, cazuri confirmate de COVID-19, în timp ce restul procentului e reprezentat de decese în azile, în centre de îngrijire și asistență pentru bătrâni. Iar din acest procent, doar 7,8% din cazuri au confirmat că COVID-19 a fost cauza decesului!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News