Cum este descurajată dependenţa de jocuri de noroc? Ce măsuri se iau în alte ţări, dar în România încă nu? Explicaţiile au venit de la Ionuţ Valeriu Andrei, şeful Loteriei Române.
"În Norvegia, restricţiile sunt foarte mari. Un jucător nu poate juca online mai mult de 2000 de euro pe lună. Noi nu avem reglementarea asta. Ei au venit cu nişte reguli care să împiedice dependenţa. Au această limită, dar la jocurile cu grad mare de adictibilitate şi risc, doar 500 de euro din ăştia 2000 se pot juca. Spre exemplu, jocul de ruletă este un joc cu risc mare. Limita pe care un jucător din Norvegia o are este de doar 500 de euro", a declarat Ionuţ Valeriu Andrei, şeful Loteriei Române, la DC NEWS TV.
Întrebat de ce un joc dă mai multă dependenţă decât altul, Ionuţ Andrei a spus că "adictibilitatea creşte cu rapiditatea cu care poate să câştige jucătorul. S-au făcut studii şi, cu cât jucătorul poate să apese de mai multe ori pe buton ca să vadă dacă câştigă, cu atât adictibilitatea e mai mare. Sunt anumite politici de joc responsabil care împiedică jucătorul să apese un buton mai des de o dată la 3 secunde. Vorbesc şi de online, şi de sălile fizice. Poţi 100 de dolari să îi pierzi din 10 apăsări într-un minut sau în 10 minute. Tendinţa este să se mărească timpul între execuţia jocului şi posibilitatea înregistrării câştigului.
Sunt anumite ţări sau operatori care la 10 minute blochează accesul pentru 2 minute sau 5 minute, pentru ca jucătorul să aibă o perioadă de răcire, în care să se gândească dacă e bine să mai joace, să se gândească la cât a pierdut până atunci".
"La 6/49, 5/40, perioada de cool-off, de răcire, e de 3-4 zile", a intervenit Val Vâlcu.
"Exact. În toate studiile, jocurile Loto tradiţionale sunt cu un grad nesemnificat de adictibilitate şi de risc", a mai spus şeful Loteriei Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu