A existat în istoria omenirii o epocă în care cei care nu iși permiteau din punct de vedere financiar un divorț apelau la vânzarea soției la târg. Pentru a înțelege motivul acestui obicei este bine să precizăm motivele economice și sociale din spatele vânzării soțiilor.
Primul divorț înregistrat în Anglia a fost în 1857, iar anterior a fost o practică dificilă și costisitoare. Pentru a recunoaște legal o despărțire sau anulare a unei căsătorii, a fost necesar un act privat al Parlamentului care avea un preț de aproximativ 3.000 de lire sterline, ceva de genul 15.000 de lire (probabil mult mai mult) astăzi, și o recunoaștere a anulării de către Biserică, scrie Vanilla Magazine.
Pentru orice cetățean englez aceste sume erau imposibile iar singura alternativă la anularea căsătoriei era organizarea unei vânzări publice a soției sale. În clasele inferioare ale populației, o soție era privită ca un bun real, care putea fi vândut ca orice altă marfă.
Soțul o ducea pe femeie la licitația din piața de vite și o înregistra ca bun de vânzare punându-i o frânghie la gât, la talie sau la încheietură. Pentru bărbatul care nu dispunea de bani pentru divorț aceasta era singura șansă de a se despărți de soția sa fără a suporta costuri prohibitive.
Când afacerea era încheiată, cumpărătorul și vânzătorul mergeau la taverna din sat pentru a sărbători succesul tranzacției. Este bine de precizat că aproape toate femeile vândute au mers la licitație din proprie voință, ba mai mult aveau dreptul să aleagă dintre potențialii cumpărători.
În multe cazuri, vânzarea era anunțată într-un ziar local, oferindu-le potențialilor cumpărători timp să se pregătească. De asemenea, soția a avut o modalitate de a decide care dintre potențialii cumpărători i s-ar potrivi și de a pune veto pe alții care nu i-au plăcut.
Unul dintre primele cazuri de vânzare a soției a avut loc în 1733, la Birmingham, unde Samuel Whitehouse și-a vândut soția, Mary Whitehouse, lui Thomas Griffiths, pentru o liră. În multe cazuri, de altfel, femeia a fost cea care a insistat să fie vândută, operațiune care i-ar fi permis să iasă dintr-o căsnicie deosebit de nefericită.
Vânzările de soții au atins apogeul între 1820 și 1830 , doar pentru a fi înlocuite cu divorțul legalizat. Ultima vânzare, se pare, a avut loc în 1913, când o femeie a pretins că a fost vândută de soțul ei unui coleg de muncă pentru suma modestă de o liră.
Citește și:
Un bărbat în vârstă de 65 de ani din Arabia Saudită a devenit recent subiect de discuție după ce s-a aflat că s-a însurat de 53 de ori, în căutarea „stabilității” emoționale și de cuplu.
Abu Abdullah s-a căsătorit prima dată după ce a împlinit 20 de ani. Soția era cu șase ani mai mare decât el și, pentru o vreme, s-au înțeles de minune. Au făcut copii și totul mergea bine, dar apoi au început să apară probleme în viața de cuplu, iar Abu a decis să se căsătorească din nou. La vârsta de 23 de ani, și-a informat soția că intenționează să ia o a doua soție, făcând astfel pasul spre poligamie. Apoi, pe măsură ce au început să apară probleme între cele două soții, Abu și-a luat o a treia soție, iar apoi o a patra. Cu toate acestea, lucrurile nu au făcut decât să se înrăutățească, așa că a divorțat de prima și a doua soție, apoi a făcut același lucru cu a treia și a patra, deoarece și ele începuseră să se certe. Dar goana după "stabilitate" a continuat, scrie The Economic Times.
Cea mai scurtă căsnicie: o noapte
Acum în vârstă de 65 de ani, Abu a declarat pentru cotidianul arab Sabq că s-a căsătorit până acum cu 53 de femei, cea mai scurtă căsătorie a sa fiind de „doar o noapte”. Cu toate acestea, el a insistat că niciunul dintre mariaje nu a fost o glumă; toate au fost cu nunți tradiționale. Aparent, tot ce a încercat să facă a fost să găsească o femeie care să-l facă fericit, dar căsătoriile au continuat să eșueze. Deși nu a dezvăluit dacă în cele din urmă a găsit „aleasa inimii”, Abu Abdullah a declarat că acum este căsătorit cu o singură femeie și că nu intenționează să se mai recăsătorească vreodată.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu