Țara în care s-a aprobat votul prin corespondență pentru cei din diaspora

FOTO: Freepik @ultramansk
FOTO: Freepik @ultramansk

Diasporenii unei țări europene vor putea vota prin corespondență. Ce acuzații aduce Opoziția.

Parlamentul Cehiei a aprobat, vineri, ca alegătorii cehi aflați în străinătate - diaspora - să voteze prin corespondență anul viitor, notează Agerpres. Potrivit sursei menționate, această măsură este considerată de către opoziție ca o intenție a actualului guvern de centru-dreapta de a manipula alegerile.

Astfel, legea în vigoare până în prezent îi obliga pe cetățenii cehi aflați în afara țării să voteze doar la secțiile de votare organizate de misiunile diplomatice, în timp ce numeroase state membre ale UE permit votul prin corespondență sau votul electronic pentru toți cetățenii ori numai pentru anumite categorii din rândul lor.

Proiect de lege, aprobat cu 54% dintre deputați

Proiectul de lege privind votul prin corespondență a fost aprobat de 92 dintre cei 168 de deputați participanți (54%) la sesiunea de vineri a parlamentului de la Praga, după ce mai multe sesiuni anterioare au fost obstrucționate de opoziție.

Textul a fost propus de coaliția guvernamentală majoritară formată din cinci partide de centru-dreapta și condusă de premierului proeuropean Petr Fiala.

Opoziția, inclusiv formațiunea naționalistă ANO a fostului premier Andrej Babis și partidul de extremă dreapta SPD, consideră că proiectul de lege îngrădește dreptul alegătorilor la confidențialitate și că partidele aflate la putere ar urmări manipularea votului.

Unii comentatori cred însă că împotrivirea opoziției față de votul prin corespondență se explică prin popularitatea sa slabă în rândul cehilor din diaspora.

Citește și: 7 europarlamentari au părăsit Grupul Renew. Puterea lui Macron la Strasbourg, tot mai slăbită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel