Află care este țara în care costul de creștere a unui copil este printre cele mai ridicate din lume.
Potrivit unui nou studiu, China este unul dintre cele mai scumpe locuri din lume pentru a crește un copil în termeni relativi, iar impactul disproporționat asupra femeilor determină o rată de fertilitate extrem de scăzută, în timp ce țara se confruntă cu o criză demografică.
Studiul, publicat miercuri de YuWa Population Research Institute, cu sediul în China, a constatat că, la nivel național, costul mediu de creștere a unui copil de la naștere până la vârsta de 17 ani a fost de aproximativ 74.800 de dolari, ajungând la peste 94.500 de dolari pentru a susține un copil până la obținerea unei diplome de bacalaureat.
Costul creșterii unui copil până la vârsta de 18 ani în China este de 6,3 ori mai mare decât PIB-ul pe cap de locuitor al țării, potrivit raportului.
Pentru comparație, raportul a precizat că acest cost este de doar 2,08 ori PIB-ul pe cap de locuitor în Australia, de 2,24 ori în Franța, de 4,11 ori în Statele Unite și de 4,26 ori în Japonia, o altă țară din Asia de Est care se luptă de mult timp cu o populație care îmbătrânește rapid și cu o rată a natalității în scădere.
”Din motive precum costul ridicat al procreării și dificultatea femeilor de a echilibra familia și munca, dorința poporului chinez de a avea copii este aproape cea mai scăzută din lume. Nu este o exagerare să descriem situația actuală a populației ca fiind un colaps al natalității”, se arată în raport.
Populația Chinei s-a redus în ultimii doi ani, iar anul 2023 va marca cea mai scăzută rată a natalității de la înființarea Chinei comuniste în 1949. Anul trecut, China a fost depășită de India ca fiind cea mai populată țară din lume.
Criza demografică amenință să aibă un impact semnificativ asupra celei de-a doua economii a lumii și s-a agravat în ultimii ani, în ciuda eforturilor autorităților de a inversa tendința după decenii de politici restrictive în materie de natalitate.
Chiar dacă guvernul a relaxat limita privind numărul de copii permis per cuplu, a lansat campanii naționale care încurajează familiile să aibă mai mulți copii și a oferit ajutoare financiare, puține lucruri s-au schimbat, în parte pentru că, pentru multe femei, sacrificiul pur și simplu nu merită răsplata, se arată în raportul YuWa.
Femeile care își iau concediu de maternitate se pot confrunta cu un ”tratament incorect” la locul de muncă, cum ar fi transferarea la alte echipe, reducerea salariului sau ratarea oportunităților de promovare, se arată în raport.
Acesta a adăugat că, dacă costurile concediului de maternitate sunt suportate în întregime de companii fără asistență guvernamentală, angajatorii ar putea evita să recruteze femei aflate la vârsta fertilă, un lucru care se observă deja pe scară largă în China, fiind raportate cazuri de femei care sunt întrebate despre planificarea familială în timpul interviurilor de angajare sau care sunt refuzate pentru posturi chiar dacă nu intenționează să aibă copii.
Și în timp ce unele femei încetează complet să mai lucreze în timp ce își cresc copiii, acest lucru face ca revenirea pe piața forței de muncă să fie incredibil de dificilă. Femeile care au copii pot înregistra o scădere de 12% până la 17% a salariului lor, se arată în raport, citând cercetări din mai multe lucrări.
Poate că aceste sacrificii au fost mai obișnuite în deceniile trecute, dar femeile chineze sunt mai educate și mai independente din punct de vedere economic ca niciodată, iar acum sunt mai numeroase decât bărbații în programele de învățământ superior. Având în vedere atâtea câștiguri realizate în ultimii ani, femeile acordă din ce în ce mai multă prioritate carierei și dezvoltării personale în detrimentul unor borne kilometrice tradiționale precum căsătoria și nașterea unui copil, au declarat anterior experții.
Apoi, mai sunt și costurile în timp, muncă și bani pentru creșterea unui copil.
Cercetările arată că femeile din China sunt responsabile în primul rând de sarcinile casnice, cum ar fi gătitul, curățenia și cumpărăturile, precum și de îngrijirea copiilor, inclusiv de mersul la școală, de ajutor la teme și de meditații.
Citând o lucrare din 2018, raportul spune că acest lucru înseamnă că femeile pierd zilnic aproape cinci ore de timp liber și de muncă plătită, aproape toate aceste ore fiind dedicate în schimb treburilor casnice. În timp ce tații pierd și ei o parte din timpul liber, orele lor de muncă remunerată nu se schimbă semnificativ, iar carierele lor nu sunt afectate în mod semnificativ, se arată în raportul YuWa.
”Unele femei trebuie să renunțe la a avea copii în schimbul oportunității de a reuși în carieră”, se arată în raport.
Economia Chinei a înregistrat o creștere de 5,2% în 2023, ușor mai bună decât o țintă oficială stabilită de Beijing. Dar țara se confruntă cu o multitudine de provocări, inclusiv o scădere record a pieței imobiliare, creșterea șomajului în rândul tinerilor, presiunea deflaționistă, creșterea numărului de insolvențe corporative și creșterea stresului financiar la nivelul guvernelor locale.
Raportul a avertizat că scăderea ratei natalității ar putea avea un impact profund asupra creșterii economice, a fericirii generale a populației și a poziției globale a Chinei.
Autorii au îndemnat la politici naționale pentru a reduce costul nașterii ”cât mai curând posibil”, cum ar fi subvenții în numerar, fiscale și pentru locuințe, concedii egale de maternitate și paternitate, protejarea drepturilor reproductive ale femeilor singure și reforma educațională, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu