Un număr record de nouă candidați aspiră la funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la guvernare, și implicit la șefia executivului.
Cursa pentru succesiunea lui Fumio Kishida, actualul prim-ministru japonez, a început joi cu un record de nouă candidaţi. Nouă candidaţi, printre care două femei, şi-au înaintat oficial candidatura pentru alegerile interne din partid, prevăzute pentru 27 septembrie, a anunţat PLD, lansând campania.
Potrivit sistemului politic nipon, câştigătorul acestor alegeri interne este asigurat să-i succeadă lui Fumio Kishida, actualul prim-ministru devenit nepopular.
Pe 14 august, acesta din urmă a renunţat să candideze pentru un nou mandat la conducerea PLD, formaţiunea aflată la putere în Japonia practic fără întrerupere după 1945. O decizie care îl obligă să se retragă de la conducerea guvernului.
Printre principalii candidaţi la funcţia de preşedinte al PLD figurează fostul ministru al apărării Shigeru Ishiba, 67 de ani, şi fostul ministru al mediului Shinjiro Koizumi, fiul unui fost premier popular în arhipelagul nipon.
În această ţară care nu a avut niciodată o femeie prim-ministru, două femei s-au lansat de asemenea în cursă. Sanae Takaichi, 63 de ani, în prezent ministru al securităţii economice, reprezintă aripa foarte conservatoare a PLD. Ea se deplasează cu regularitate la sanctuarul militar din Yasukuni, dedicat japonezilor decedaţi în război, inclusiv criminalilor de război condamnaţi.
Altă candidată, actuala şefă a diplomaţiei nipone, Yoko Kamikawa, 71 de ani, este considerată o lideră abilă, însă ea nu beneficiază decât de un sprijin limitat în cadrul partidului.
Fumio Kishida, 67 de ani, este în funcţie din octombrie 2021. Popularitatea lui a fost puternic afectată de inflaţia care fragilizează puterea de cumpărare a populaţiei şi de scandalurile politico-financiare care au zguduit PLD.
În timpul mandatului său, Fumio Kishida a luat în mod ferm partea Ucrainei după declanşarea invaziei ruse şi s-a străduit, cu sprijinul SUA, să întărească politica de apărare niponă în faţa afirmării Chinei în regiunea Asia-Pacific.
În clasamentul longevităţii în funcţie a 35 de prim-miniştri după Al Doilea Război Mondial, Kishida se clasează pe locul opt.
Chiar dacă schimbarea liderului nu ar trebui să aibă consecinţe majore asupra politicii actuale a guvernului nipon, media locale speculează asupra faptului că viitorul şef al guvernului ar putea convoca alegeri legislative anticipate la scurt timp după numirea sa, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu