Țara în care, în 2024, s-ar vota printr-o aplicație pe telefon

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Țara este prima din Europa care a introdus votarea online.

Guvernul estonian a adoptat un proiect de lege care le-ar permite estonienilor să voteze, de anul viitor, cu ajutorul unei aplicații pe telefoanele mobile, informează vineri dpa, citat de Agerpres.

Potrivit sursei menționate, proiectul de lege adoptat urmează să fie dezbătut în parlament.

Ministrul economiei şi tehnologiei informaţiei, Tiit Riisalo şi-a exprimat speranţa că noua modalitate de votare va fi disponibilă pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. El a afirmat că sunt în curs de realizare aplicaţii speciale pentru sistemele de operare uzuale care urmează să fie stabilite de Comisia Electorală.

”Astfel se va asigura neutralitatea tehnologică. Asta înseamnă că vor fi utilizate doar tehnologiile larg disponibile şi totodată sigure”, a declarat oficialul. El a susţinut că votul cu telefonul mobil va fi la fel de sigur ca şi votul electronic sau cel tradiţional cu buletine tipărite.

În 2005, Estonia a fost prima ţară europeană care a introdus votarea online, sistem care a rămas în uz de atunci. La alegerile parlamentare din martie, mai mult de jumătate din voturi au fost exprimate digital.

Pe plan internaţional, procedura este controversată în multe ţări din cauza incertitudinilor privind fiabilitatea.

Citește și: România aplică modelul Estoniei, cel mai informatizat stat din UE, cu o experiență de 23 de ani. I s-a triplat PIB-ul. Dezvăluiri de culise ale ministrului Bogdan Ivan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel