Într-o țară oamenii sunt îndemnați să mănânce gheare de găină pentru a supraviețui.
Oamenii din Egipt sunt îndemnați să consume gheare de găină pentru a supraviețui. Țara se confruntă cu o criză economică majoră, o situație atât de gravă încât oamenii se chinuie să-și hrănească familiile, scrie BBC.
"O, Doamne, nu ne lăsa să ajungem până în punctul în care să fim nevoiți să mâncăm gheare de găină", spune un bărbat care cerșește alături de vânzătorii de păsări din piața Giza.
Ultimele sfaturi cu privire la hrană le spun egiptenilor că ar trebui să înceapă să consume gheare de găini - o parte plină de proteină care, de obicei, ajunge să fie mâncată de animale. Această recomandare a atras furia față de guvern.
Multe țări se luptă cu creșterea inflației, însă Egiptul este una dintre cele mai afectate, cu o inflație de peste 30%. Pentru mulți oameni, alimentele care anterior erau produse de bază, cum ar fi uleiul de gătit și brânza, au devenit luxuri inaccesibile. Unele produse și-au dublat sau triplat prețul în câteva luni.
"Mănânc carne o dată pe lună, sau nu o cumpăr deloc. Cumpăr pui o dată pe săptămână. În ziua de azi, chiar și un ou este vândut cu 5 lire egiptene (0,16 USD)", spune Wedad, o mamă de trei copii în vârstă de şaizeci de ani, în timp ce îşi croieşte drum printre tarabe.
O parte din motivul pentru care Egiptul se luptă este că se bazează foarte mult pe alimente importate, mai degrabă decât pe agricultura internă, pentru a-și hrăni populația imensă de peste 100 de milioane de oameni. Chiar și cerealele folosite pentru hrănirea păsărilor sunt importate.
Anul trecut, lira egipteană și-a pierdut jumătate din valoare față de dolarul american. În ianuarie, când guvernul a devalorizat din nou moneda, acest lucru a dus la creșterea semnificativă a costului importurilor de alimente precum cerealele.
În urmă cu un an, Wedad trăia confortabil din pensia ei lunară de 5.000 de lire. Ea s-ar fi descris ca fiind din clasa de mijloc. Acum, la fel ca mulți alți egipteni, se străduiește să supraviețuiască.
"Un vânzător mi-a spus că prețul pentru un kilogram de file de pui este de 160 lire. Alții spun că e 175, 190, chiar 200", spune Wedad, în timp ce face cumpărături.
"Picioarele de pui sunt 90 de lire, dar chiar și oasele de pui se vând acum – iar picioarele costă doar 20 de lire egiptene", adaugă ea râzând sarcastic.
Președintele Adbdul Fattah al-Sisi acuză adesea tulburările care au urmat revoltei egiptene din 2011 și creșterea rapidă a populației pentru problemele economice actuale ale țării sale. El subliniază, de asemenea, pandemia urmată de războiul din Ucraina.
Invazia rusă a Ucrainei din martie anul trecut a dat o lovitură gravă economiei. Egiptul este al doilea cel mai mare importator de grâu din lume, iar cele două țări au fost furnizorii săi principali. Când războiul a perturbat exporturile, prețul grâului și, în consecință, al pâinii, a crescut.
Turiștii ruși și ucraineni obișnuiau să viziteze Egiptul, așa că și sectorul turistic a pierdut bani. Turismul, care genera aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB), fusese deja puternic afectat de pandemie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci