Țara în care săptămâna de lucru de 4 zile a avut un succes răsunător: angajați mai fericiți și mai eficienți

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Experimentul privind săptămâna de lucru de patru zile a avut un succes răsunător într-o țară europeană.

Productivitatea și bunăstarea au crescut semnificativ într-o țară europeană, după ce o companie a implementat sistemul săptămânii de lucru de patru zile. Modelul este bazat pe conceptul „100-80-100” și devine tot mai popular, promițând schimbări pozitive pentru angajați și angajatori deopotrivă, notează Ziarul Românesc.

Ce presupune conceptul „100-80-100”

Această campanie a fost lansată de organizația 4 Day Week Global la sfârșitul anului 2023 în Germania. Modelul presupune ca angajatorii să plătească 100% din salariu, dar angajații să lucreze doar 80% din timp.Deși poate părea paradoxal, productivitatea a fost în continuare de 100%. Acest concept a fost deja testat cu succes în țări precum Spania, Marea Britanie și Portugalia, iar rezultatele din Germania sunt la fel de promițătoare.

Experimentul a fost făcut de 73% dintre companii, în timp ce restul de 27% au făcut doar ajustări minore ori nu au luat o decizie. Acesta a fost făcut la companii din domenii precum tehnologie, producție și educație. În primele șase luni, companiile și-au optimizat fluxurile de lucru, iar în a doua jumătate a anului s-au redus efectiv orele de lucru cu 20%.

Într-un mod uimitor, în loc să scadă productivitatea, aceasta a rămas constantă sau chiar a crescut. O prioritate pentru companii a devenit eficiența, prin reducerea cu 60% a frecvenței și duratei ședințelor și implementarea unor soluții digitale care să îmbunătățească organizarea muncii.

Mai ult, după experiment s-a constatat o îmbunătățire semnificativă a calității vieții angajaților. Peste jumătate dintre participanți au raportat o îmbunătățire semnificativă a stării lor generale, iar 44% au observat îmbunătățiri moderate. În medie, angajații au dormit cu 38 de minute mai mult pe noapte, ceea ce a contribuit la scăderea stresului și la creșterea motivației.

Modelul a favorizat o mai bună echilibrare a vieții personale cu cea profesională, iar un efect direct a fost creșterea cu 8% a ratei de retenție a angajaților. Acest aspect subliniază potențialul semnificativ al modelului pentru crearea unui mediu de lucru mai satisfăcător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel