Țara în care se introduce săptămâna de lucru de patru zile pe aceleași salarii

FOTO: Freepik @musefoto
FOTO: Freepik @musefoto

Angajații din mai multe companii din Republica Dominicană vor testa săptămâna de lucru de patru zile, cu același salariu.

Companiile din Republica Dominicană sunt pregătite să implementeze, un proiect-pilot de 6 luni pentru săptămâna de lucru de patru zile. 

Inițiativa ar urma să fie lansată în februarie, iar angajații urmează să primească același salariu, a anunțat guvernul dominican, iar săptămâna standard de lucru să fie redusă de la 44 de ore la 36 de ore, de luni până joi, scrie The Guardian.

”Acesta acordă prioritate oamenilor, îmbunătățind sănătatea și bunăstarea și promovând o productivitate durabilă și ecologică”, a declarat ministrul muncii, Luis Miguel de Camps.

Printre companiile așteptate să participe se numără Claro, o companie de telecomunicații din America Latină, compania de energie EGE Haina, IMCA, o companie de echipamente grele și agenția națională guvernamentală de asigurări de sănătate.

Rezultatele vor fi analizate de oamenii de știință

Potrivit sursei menționate, o universitate locală are sarcina de a analiza rezultatele, inclusiv orice modificări ale stării de sănătate a lucrătorilor și relația dintre muncă și viața personală.

În prezent, companiile din Republica Dominicană alocă, de obicei, opt ore de muncă în fiecare zi lucrătoare și alte patru în zilele de sâmbătă, deși sunt libere să distribuie orele după cum consideră necesar, atât timp cât nu depășesc 44 de ore pe săptămână.

În 2023, Marea Britanie a lansat ceea ce a fost considerat cel mai mare test din lume privind o săptămână de lucru de patru zile și a constatat rezultate pozitive.

De asemenea, unele companii din SUA au trecut la o săptămână de lucru mai scurtă, în timp ce în Chile, legislatorii au aprobat un proiect de lege pentru reducerea săptămânii de lucru de la 45 la 40 de ore.

România vrea reducerea săptămânii de lucru, dar cu păstrarea numărului de ore

Amintim că în România, în urmă cu doi ani, a fost inițiat un proiect de lege care prevedea reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile, însă cu menținerea aceluiași număr de ore, care în opinia inițiatorilor ar trebui să ducă la creșterea productivității muncii angajaților în companiile multinaționale, precum și a instituțiilor publice.

Nu de aceeași părere au fost însă și psihologii. ”Această modificare va fura dreptul copilului de a sta cu părintele”, a mai explicat psihologul Radu Leca, adăugând că este o formă mascată de a legifera sclavagismul.

Citește și: Săptămâna de lucru de 4 zile este deja o realitate în 60 de companii. Ce părere au românii?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel