Țara unde boala somnului a fost eliminată ca problemă de sănătate publică

foto: Freepik
foto: Freepik

Guineea anunţă eliminarea bolii somnului ca problemă de sănătate publică, dar menţine vigilenţa în faţa transmiterii.

Guineea marchează un progres semnificativ în lupta împotriva bolii somnului, după ce autorităţile locale şi partenerii internaţionali au anunţat că maladia a fost eradicată în această ţară drept problemă de sănătate publică. Totuşi, specialiştii subliniază că eforturile trebuie menţinute pentru a întrerupe definitiv ciclul de transmitere a afecţiunii.

Potrivit Institutului de cercetare în domeniul dezvoltării (IRD), care a făcut public anunţul joi, „Boala somnului, transmisă de musca-ţeţe, a fost eliminată în Guineea ca problemă de sănătate publică, a anunţat joi Institutul de cercetare în domeniul dezvoltării (IRD), care a lansat totodată un apel la continuarea eforturilor pentru 'oprirea completă' a transmiterii bolii, informează AFP.”

Într-un comunicat semnat de IRD, organizaţia Iniţiativa Medicamente împotriva maladiilor neglijate (DNDi) şi Institutul Pasteur din Guineea, se precizează că „Guineea a trecut 'sub pragul de eliminare al maladiei ca problemă de sănătate publică (mai puţin de un caz la 10.000 de locuitori în ultimele trei focare endemice)'”. Totuşi, câteva cazuri de boală somnului continuă să fie înregistrate, amintind de perioada în care Guineea a fost una dintre cele mai afectate ţări din Africa de Vest de tripanozomiază umană africană (THA).

Conform documentului publicat, „Ministerul Sănătăţii din Guineea a trimis spre validare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) eliminarea THA în această ţară în 2024, an în care doar 12 cazuri de THA au fost diagnosticate”. Anunţul vine în contextul Zilei mondiale a maladiilor tropicale neglijate (MTN), marcată în fiecare an pentru a atrage atenţia asupra unor afecţiuni care rămân, în general, subfinanţate şi insuficient cunoscute de publicul larg.

Eliminarea bolii a fost posibilă datorită unor strategii combinate: identificarea şi controlul populaţiilor de muşte-ţeţe, campanii ample de depistare a bolnavilor, acţiuni de informare a populaţiei, precum şi dezvoltarea unor medicamente mai sigure şi mai eficiente.

În cadrul unei conferinţe de presă, prim-ministrul din Guineea, Amadou Oury Bah, a transmis un mesaj de mulţumire organizaţiilor implicate: „În numele generalului Mamadi Doumbouya (şeful juntei), ne felicităm pentru această recunoaştere de către OMS”. Oficialul a evidenţiat rolul parteneriatului dintre Guineea, instituţiile de cercetare şi structurile internaţionale în realizarea acestui progres remarcabil în domeniul sănătăţii publice.

Deşi eliminarea drept problemă de sănătate publică reprezintă un moment istoric, obiectivul pe termen lung rămâne încetarea totală a transmiterii. Jean-Mathieu Bart şi Bruno Bucheton, specialişti în ecoepidemiologie şi genetică în cadrul IRD, au subliniat necesitatea de a continua mobilizarea tuturor resurselor: „având drept obiectiv oprirea totală a transmiterii până în 2030”, au declarat ei în comunicat.

Cunoscută şi sub denumirea de tripanozomiază umană africană, boala somnului este endemică în regiunile subsahariene şi este provocată de parazitul Trypanosoma brucei, transmis prin înţepătura muştei-ţeţe. Fără diagnostic şi tratament rapid, parazitul atacă sistemul nervos central, ducând la simptome severe, precum tulburări de somn (pacienţii dorm ziua şi nu pot dormi noaptea) şi afectarea progresivă a creierului. În stadii avansate, boala poate provoca demenţă, comă şi chiar deces în câteva luni sau ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel