Țara unde cetățenii întineresc, miercuri, cu până la doi ani

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Sud-coreenii au devenit mai tineri cu un an sau doi, după ce o nouă lege aliniază cele două metode tradiționale de numărare a vârstei ale națiunii la standardele internaționale.

 

Legea anulează un sistem tradițional care considera vârsta sud-coreenilor ca fiind un an, la naștere, cuprinzând și timpul petrecut în pântece, scrie BBC.

Un alt sistem socotea că toți cetățenii îmbătrânesc cu un an în fiecare primă zi a lunii ianuarie, în loc de ziua de naștere din certificat.

Trecerea la numărarea vârstei în funcție de data nașterii a intrat în vigoare miercuri.

Președintele Yoon Suk-yeol a insistat puternic pentru schimbare când a candidat, anul trecut. Metodele tradiționale de numărare a vârstei au creat „costuri sociale și economice inutile”, a spus el.

De exemplu, au apărut dispute cu privire la plățile de asigurări și la determinarea eligibilității pentru programele de asistență guvernamentală.

Anterior, cea mai utilizată metodă de calcul în Coreea era sistemul vechi de secole „vârsta coreeană”, în care o persoană împlinește un an la naștere și câștigă un an la 1 ianuarie. Asta înseamna că un copil născut pe 31 decembrie ar fi împlinit doi ani a doua zi.

Un sistem separat de „numărarea vârstei”, care a fost folosit și în mod tradițional în țară, consideră că o persoană se naște la vârsta de zero ani, dar adaugă un an la 1 ianuarie.

Aceasta înseamnă că, de exemplu, începând cu 28 iunie 2023, o persoană născută la 29 iunie 2003 are 19 ani în sistemul internațional, 20 în sistemul „vârstei de numărare” și 21 în sistemul „vârsta coreeană”.

Parlamentarii au votat pentru eliminarea metodelor tradiționale de numărare în decembrie anul trecut.

În ciuda mișcării, multe legi existente care numără vârsta unei persoane pe baza sistemului de ani calendaristici „de numărare a vârstei” vor rămâne. De exemplu, sud-coreenii pot cumpăra țigări și alcool din anul - nu din ziua - în care împlinesc 19 ani.

Trei din patru sud-coreeni au fost, de asemenea, în favoarea standardizării, potrivit unui sondaj realizat de firma locală Hankook Research în ianuarie 2022.

Unii, precum Jeongsuk Woo, speră că schimbarea va ajuta la distrugerea culturii ierarhice a Coreei.

„Există un strat subconștient de vârstă în comportamentul oamenilor. Acest lucru este evident chiar și în sistemul lingvistic complex bazat pe vârstă... Sper că abolirea sistemului „vârstei coreene” și adaptarea la standardul internațional să ne scape de vechile relicve ale trecutul”, a spus creatorul de conținut în vârstă de 28 de ani.

Un alt rezident, Hyun Jeong Byun, a spus: „Îmi place, pentru că acum sunt cu doi ani mai tânăr. Ziua mea de naștere este în decembrie, așa că întotdeauna am simțit că acest sistem de vârstă coreean mă face mai în vârstă din punct de vedere social decât ceea ce sunt de fapt.

„Acum că Coreea urmează standardul global, nu mai trebuie să-mi explic „vârsta coreeană” când plec în străinătate”.

Medicul în vârstă de 31 de ani a spus că sectorul medical din Coreea de Sud a adoptat deja sistemul internațional de vârstă.

Metodele tradiționale de numărare a vârstei au fost folosite și de alte țări din Asia de Est, dar majoritatea au renunțat la aceasta.

Japonia a adoptat standardul internațional în 1950, în timp ce Coreea de Nord a urmat exemplul în anii 1980.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel