Scriitorul Răsvan Popescu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), îşi va lansa volumul "În torent" la Târgul de Carte Gaudeamus, care va avea loc între 7 şi 11 decembrie.
Evenimentul de lansare va avea loc sâmbătă, de la ora 10.00, în spaţiul de evenimente "Mircea Nedelciu" din cadrul Gaudeamus.
Cartea a apărut la Editura Cartea Românească Educaţiona şi este "o povestire-scenariu unde biografia şi naraţiunea devin una, până se metamorfozează într-un labirint, unul în care se rătăceşte Minotaurul-Autor, iar imaginea şi cuvântul interferează pe un ecran virtual", după cum o caracterizează scriitorul Cassian Maria Spiridon în prefaţă.
„"În torent” este un roman la limita subţire dintre realitate şi ficţiune, biografie şi scris. Dintre viaţa mea aşa cum a fost şi cum am recompus-o eu pe hârtie şi pe peliculă. Relaţia cu personajele mele inventate vreme de 30 de ani. Şi în acelaşi timp cu oamenii care m-au marcat, poveştile pe care le-am ecranizat împreună. Veţi regăsi aşadar nume grele ca Lucian Pintilie, Dan Piţa, Radu Gabrea, Nicolae Mărgineanu dar şi personajele pe care le-am scris pentru ei. Şi chiar actorii care le-au întruchipat: Razvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Cecilia Bârbora, Dorel Vişan, Victoria Cociaş, Marcel Iureş, Maria Ploae şi alţii. În acest sens este o carte în care se vorbeşte despre filme, raportul între cuvânt şi imagine. Şi totodată o poveste a timpului nostru. Eroii glisează între trecutul nostru colectiv, angoasant, traumatic chiar şi prezentul mereu incert...", spune scriitorul Răsvan Popescu.
Răsvan Popescu, născut în anul 1962, în Bucureşti, este jurnalist, scriitor şi scenarist de film. A absolvit cursurile Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti (1982-1987), iar în anul 1992 a urmat cursuri postuniversitare de jurnalism în Statele Unite.
După absolvirea facultăţii, a lucrat ca inginer geolog în bazinele miniere din Valea Jiului şi Valea Prahovei (1987-1990), a fost publicist-comentator la săptămânalul „Expres”, corespondent al Radio BBC (1992-1996) şi redactor-şef la Televiziunea Română, coordonatorul emisiunii de dezbateri „Ediţie specială” (1997-1998). Între anii 1999-2000, a fost purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Emil Constantinescu, care l-a desemnat, în 2000, membru în CNA.
A debutat editorial în 1991 cu volumul de proză scurtă „Subomul”. A urmat romanul „Prea tîrziu” (1996), ecranizat de Lucian Pintilie, film selectat la Festivalul de la Cannes. Alături de Radu Aldulescu a reluat colaborarea cu Lucian Pintilie în 1998 la filmul „Terminus Paradis”, premiat la Festivalul Internaţional de la Veneţia. În 1999, a publicat romanul „Omul cu cioc şi gheare”, ecranizat de Nicolae Mărgineanu sub titlul „Faimosul Paparazzo”, iar în 2002 a publicat jurnalul „Purtătorul de cuvânt” şi, în 2005, romanul „Femeia visurilor”, ecranizat de Dan Piţa. A colaborat cu regizorul şi la următorul său film, „Ceva bun de la viaţă”, premiat la Mons. Alte două pelicule sunt inspirate de povestiri care se regăsesc în acest volum: „Noro”, în regia lui Radu Gabrea, şi „Război în bucătărie”, realizat de Marius Barna. În 2013, Răsvan Popescu, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor din România, a publicat „Cutia cu maimuţe”, iar în anul 2015 a publicat romanul „Oameni care nu contează”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci