În București, există un târg autentic românesc.
Nu este, în sine, un târg de Crăciun, desfășurându-se pe toată perioada anului, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Este un târg de produse tradiționale obținute în ferme și gospodării țărănești, care se desfășoară, în fiecare sfârșit de săptămână, în curtea Academiei de Științe Agricole și Silvice din București. Adresa este Bulevardul Mărăști, numărul 61.
Înainte, cumpărătorii parcau pe carosabil și așa a început totul... Am trecut o dată, de două ori, de trei ori pe lângă locul pe care, cu o mare curiozitate, doar îl priveam din mașină. Într-o zi, am decis să mă opresc, iar târgul m-a primit, ca pe orice alt cumpărător, cu voie bună, zâmbete și produse tradițional-românești, cum doar în copilăria de la străbunici mai găseam. E Târgul de la Agronomie și, de fiecare dată, este o încântare.
În sine, nu este un Târg de Crăciun, dar poate deveni o tradiție de Crăciun. Știm, Crăciunul nu este despre mâncare, dar cu toții punem mâncare pe masa de Crăciun și ne bucurăm, în jurul mesei, alături de familie și prieteni, iar produsele care se găsesc la acest târg încântă fiecare papilă gustativă.
În această perioadă, la târgul de la Agronomie, găsiți jumări, șorici, lebăr, cârnați de toate tipurile, tobă, ”mezeluri” făcute în casă, iaurt, lapte bătut, smântână, brânzeturi, de la brânza proaspătă de bivoliță la cașcavea, dar și miere, cozonaci, vin ori pălincă. Prețurile nu sunt de ”supermarket”, pentru că la noi, la sat, nu se fabrică industrial, nici nu se adaugă aditivi de creștere, însă nu sunt prețuri de care nu te poți atinge. Poți cumpăra de fix câți bani ai în portofel, câte puțin din fiecare. Fie că vei cumpăra de 10 lei, fie că o vei face de 100 de lei, vei fi întâmpinat cu aceeași ospitalitate pe care rar o mai găsești în marile orașe.
Fiind o piață în aer liber, cu produse alimentare, accesul se face fără certificat verde. Și da, nu e un târg de Crăciun în sine, însă, când ne uităm la târgurile de Crăciun din București, vedem că sunt pline de mâncare, mai mult sau mai puțin tradițională. Produsele de la oamenii noștri de la sat ne pot asigura, în schimb, acea masă tradițională, din copilărie, cu produse cu gust, sănătoase, naturale, din gospodăriile țărănești. Și dacă vrem să păstrăm tradiția vie, singura soluție e să o susținem, pentru că e un câștig pentru toți, producători și cumpărători.
Informații utile: produsele au termene scurte în care pot fi consumate, puteți întreba care sunt, dacă nu sunt afișate, în funcție de ceea ce cumpărați; sunt indicații cu privire la locul unde puteți parca, asta după ce nu se mai poate parca pe carosabil; găsiți o varietate de produse, dincolo de cele mai sus menționate și puteți face și comenzi de produse, chiar și pentru masa de Crăciun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu