Primăria Capitalei, prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție și Arcub – Centrul Cultural al Municipiului București, organizează „Tradiții și Flori de Sărbători”, cel mai mare eveniment dedicat Sărbătorilor Pascale din Capitală, în perioada 7 – 17 aprilie 2017, în Piața Constituției.
Ajuns la cea de-a VIII-a ediție, „Tradiții și Flori de Sărbători” își propune să valorifice arta tradițională și să readucă în atenția publicului valori autentice românești.
„În acest an, la fel ca marile capitale europene, Capitala va îmbrăca haine de sărbătoare, câteva artere importante din oraș fiind iluminate festiv. În weekend-ul Săptămânii Mari, bucureștenii și turiștii aflați în Capitală sunt așteptați la o plimbare pe Calea Victoriei, unde vor fi întâmpinați cu manifestări artistice de stradă. Îi invit pe toți să se bucure de tradițiile și valorile autentice românești pe care încercăm să le menținem vii, aducându-le și promovându-le în inima Capitalei, la Târgul din Piața Constituției, dar și pe Calea Victoriei, o arteră reprezentativă a orașului nostru”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.
Evenimentul aduce în centrul Capitalei Târgul de Paște cu produse tradiționale și delicii culinare, o zonă gastronomică, spectacole și concerte, un foișor de animale cu expoziție de iepuri și miei, precum și o zonă dedicată copiilor cu ateliere recreative, trenuleț și carusel.
Târgul de Paște este deschis zilnic, între orele 10:00 – 22:00, și reunește 110 căsuțe cu produse autentice românești: obiecte sculptate în lemn, obiecte din sticlă, ceramică, os, ornamente din lavandă și pănușă, tablouri, tricouri pictate manual, bijuterii din alamă și cupru, accesorii din piele, păpuși, instrumente muzicale, ii și costume populare, icoane pictate și preparate culinare: cozonaci, pască, prăjituri, plăcinte, ciocolată de casă, dulcețuri și siropuri, clătite, brânzeturi, friptură de miel, tocăniță, pastramă de berbecuț, pește, creveți, calamar, midii, drob, sărmăluțe de post, fructe și legume românești, sucuri naturale sau înghețată.
Cei mici se vor putea bucura de o paleta diversificată de ateliere cu intrare gratuită, care se vor desfășura zilnic, într-un foișor special amenajat din Piața Constituției. Programul activităților cuprinde: ateliere de face painting, ateliere de povești muzicale interactive, ateliere de creație cu accesorii din fetru, mărgele și paiete colorate, ateliere de colaje, ateliere de construit ouă decorate de Paște, ateliere de realizat coșuri de răchită ornate, baloane din nasturi, cârlige de rufe din lemn ornate sau ateliere de construit copaci din hârtie. De asemenea, în fiecare zi, trenulețul și caruselul îi așteaptă pe copiii dornici de aventuri, în intervalul 10:00 – 22:00.
Concerte și spectacole
Pe scena din Piața Constiuției, între 7 – 9 și 14 – 17 aprilie, vor avea loc spectacole de muzică sacră, clasică, operă și operetă și muzică pop-rock, susținute de cei mai îndrăgiți interpreți din România: INNA, VUNK, HOLOGRAF, CARLA’S DREAMS, RANDI, NICOLETA NUCĂ, ALEXANDRA UȘURELU, precum și muzică folclorică și clasică: ORCHESTRA NAȚIONALĂ „VALAHIA”, LAVINIA GOSTE, GELU VOICU, MARIA DRAGOMIROIU, GRIGORE LEȘE, OPERETA STARS, CAMERATA REGALĂ, GRUPUL VOCAL ACAPELLA, CORUL SYMBOL și mulți alții.
7 aprilie – POP OPERA
19.30-20.00 OPERETA STARS (Bianca Ionescu, Gabriela Daha, Andrei Lazăr, Toni Zidaru, Valentin Tiron)
20.00-20.40 IRINA SÂRBU
20.40-21.20 ALEXANDRA UȘURELU
21.20-22.00 ANALIA SELIS și ARGENTANGO
8 aprilie – POP
19.30-20.00 SORE
20.00-20.30 DEEPCENTRAL
20.30-21.00 RANDI
21.00-21.30 NICOLETA NUCĂ
21.30-22.00 INNA
9 aprilie – FOLCLOR
20.00-22.00 ORCHESTRA LĂUTARII DIN CHIȘINĂU, DIRIJOR NICOLAE BOTGROS
SOLIȘTI: VALERIA ARNĂUTU, ȘTEFANIA RAREȘ, PETRICĂ MÎȚU STOIAN
14 aprilie – MUZICĂ SACRĂ
19.30-19.50 CORUL SYMBOL
19.50-20.20 GRUPUL VOCAL ACAPELLA
20.20-21.00 TREI PARALE
21.00-22.00 GRIGORE LEȘE
15 aprilie – CLASIC
19.30-20.00 TRAFFIC STRINGS
20.00-20.30 BRASS TONES QUINTET
20.30-21.00 MATEI IOACHIMESCU & CVARTETUL PASSIONE
21.00-22.00 CAMERATA REGALĂ (DIRIJOR Constantin Adrian Grigore)
CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU (Dirijor Iosif Ion Prunner)
Soliști: Irina Ionescu – soprană
Alina Ionescu – mezzosoprană
Mihai Urzicana – tenor
Răzvan Georgescu – bas
16 aprilie – FOLCLOR
20.00-22.00 ORCHESTRA VALAHIA, DIRIJOR MARIUS ZORILĂ
SOLIȘTI: LAVINIA GOSTE, GELU VOICU, MARIA DRAGOMIROIU
17 aprilie – POP
20.00-20.30 LIDIA BUBLE
20.30-21.00 VUNK
21.00-21.30 HOLOGRAF
21.30-22.00 CARLA’S DREAMS
În weekend-ul Săptămânii Mari, sunteți invitați la o plimbare, la pas, pe Calea Victoriei, care vă va întâmpina cu manifestări artistice de stradă și tonete cu bunătăți, printre care: ouă încondeiate, icoane pictate, aranjamente florale, bijuterii hand-made, decorațiuni, felicitări etc.
Concert de jazz Sorin Zlat Quartet; invitat special Woody Witt (SUA)
Joi, 13 martie, la ora 19:30, are loc concertul de jazz al artistului Sorin Zlat, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
O fuziune surprinzătoare de jazz, muzică latino, pop și clasică, proiectul Sorin Zlat Trio invites Woody Witt (US) este un testament al universalității muzicii, cu cei patru muzicieni provenind din generații și școli de gândire diferite, dar unificați de către limba comună a jazzului.
Concertul ce face parte din stagiunea Artist in Residence de la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București – va cuprinde compoziții personale de pe albumul Endurance lansat de Sorin Zlat în anul 2015, creații noi ce vor fi incluse pe următorul album al pianistului și compoziții semnate de saxofonistul Woody Witt.
În toamna anului 2016, pianistul român Sorin Zlat a călătorit în Statele Unite ale Americii pentru a susține o serie de concerte alături de saxofonistul american Woody Witt. Proiectul s-a bucurat nu numai de un succes bine meritat, dar a dat naștere și unei colaborări inedite între Sorin și Woody Witt, saxofonist, compozitor și profesor universitar din Houston, Texas. Cu Andrea Marcelli la tobe și Răzvan Cojanu la contrabas, acest quartet dinamic dorește să aducă publicului din București un repertoriu original și diversificat.
Sorin Zlat (RO) – pian
Woody Witt (USA) – saxofon
Andrea Marcelli (GER) –tobe
Răzvan Cojanu (RO) – contrabas
Sorin Zlat – Pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator și câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, Sorin Georgian Zlat a început studiile muzicale la frageda vârstă de șapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara și clarinetul la Liceul de Artă “George Apostu”din Bacău. Este absolvent al Facultății de Muzică ”George Enescu” din Iași, Secția Clarinet Clasic și masterand al Universității de Muzică din București, Secția Jazz, Instrument – Pian. Sorin a creat un repertoriu ce conține piese de jazz originale, precum și standarde reorchestrate, variind prin stilurile latino, jazz, pop și clasic, orchestrate să reflecteze stilul său interpretativ unic care i-a adus recunoașterea instantanee pe scena de jazz europeană și americană. Printre numeroasele premii câștigate de către Sorin, se numără Marele Premiu al Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), precum și Premiul pentru Cel Mai Bun Muzician de Jazz pentru anii 2014, 2015, acordat de Fundația de Jazz Muzza.
Woody Witt – Pe parcusul ultimei decade, Woody Witt a evoluat într-o forță muzicală semnificativă în rolul de saxofonist, compozitor, dar și în calitate de profesor universitar. Născut în Omaha, Nebraska, Woody a început studiul la clarinet în clasa a patra, schimbându-și focusul către saxofon în anul următor. Woody deține un Masterat în Jazz Studies obținut în cadrul Universității North Texas, precum și un doctorat acordat de către Moores School of Music – University of Houston. Woody Witt este profesor de muzică la Universitatea din Houston începând cu anul 2003, artist afiliat al Universității din Houston, precum și conducătorul a numeroase seminarii și studii de master în America, Franța și Asia. Ca saxofonist, Woody Witt a înregistrat peste 25 de CD-uri ca acompaniator si nouă ca solist principal (Woody Witt, Square Peg Round Hole, Live At Cezanne’s, A Conversation, Willows, Seasons Ago, First Impression, Pots And Kettles, and Absinthe: The Music of Billy Strayhorn). A colaborat cu artiști renumiți de jazz precum Randy Brecker, Tim Hagans și Jim Rotondi (trompetă), James Moody, David Liebman și Tim Armacost (saxofon), Conrad Herwig (trombone), Joe LoCascio și Mark Levine (pian), Louis Hayes, Adam Nussbaum, Billy Hart –(tobe), and Nancy King (voce). De asemenea a concertat în cadrul orchestrei de muzică simfonică din Houston și a participat în proiecte majore care îmbină jazzul cu muzica clasică. Câștigător în 2010 al premiului acordat de către Chamber Music America – French American Cultural Exchange si câștigător Competiției Internaționale de Saxofon din Taiwan, Woody este în prezent director artistic al celui mai renumit jazz club din Houston, Cezanne’s. Implicat în prezent într-o varietate de proiecte (incluzând un proiect pentru un trio format din saxofon, chitară și tobe inspirat de grupul Paul Motian Trio), Woody continuă să își perfecționeze abilitățile creative și să aducă publicului noi bijuterii muzicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News