Parchetul General a cerut în instanță achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul privind incompatibilitatea unui fost senator.
Parchetul General a cerut în instanță achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul privind incompatibilitatea unui fost senator, scrie G4media.ro. Acest lucru a fost confirmat ulterior printr-un comunicat de presă emis de Parchetul General.
”La dezbaterile din cauza privind un fost președinte al Senatului, procurorul de ședință a formulat concluzii în sensul neîntrunirii tipicității faptei pe baza evaluării proprii a probelor administrate in cursul urmăririi penale și a judecății, conform ART. 67 Alin. 2 din Lege nr 304/2004. Concluziile procurorului de ședința nu condiționează posibilitatea Min Public de a promova căi de atac împotriva hotărârilor judecătorești, având în vedere rolul Ministerului Public de a apăra interesele generale ale societății”, a transmis Parchetul General.
Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată tot de către procurorii Parchetului General, în 2020. Potrivit surselor G4Media.ro, procurorii au cerut achitarea pentru că în dosar ar fi confundat unele articole din Legea privind statutul senatorilor.
La începutul anului 2020, fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost anunţat de Parchetul General că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, ancheta fiind extinsă apoi şi pentru infracţiunea de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.
Dosarul a fost deschis, după ce parlamentarul Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, deşi există o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2015, prin care judecătorii au hotărât că acesta a încălcat legea incompatibilităţilor. Concret, Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat de procurori că nu a pus în aplicare, în calitate de preşedinte al Senatului, o decizie definitivă a unei instanţe de judecată.
Pe 29 mai 2020, Robert Cazanciuc a sesizat Curtea Constituţională cu privire la constatarea şi soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României - Senat, pe de o parte, şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, manifestat "printr-o ingerinţă directă şi neconstituţională a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului". Ulterior, Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că nu a existat conflict juridic între Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu