Tăriceanu - Dragnea, discuție. ”Mai lipsește spectacolul cu cătușe”

Tăriceanu
Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a făcut declaraţii legate de avizarea solicitării DNA de începere a urmăririi penale în dosarul Microsoft. 

"Am stabilit cu domnul Manda că nu voi participa la ședința de birou ca să nu existe niciun fel de suspiciune că prezența mea ar putea să influențeze decizia în vreun fel, cu toate că astăzi biroul nu a făcut decât să ia o decizie legată de procedura regulamentară care e de urmat.  După cum ați aflat, solicitarea de începere a urmăririi penale a fost trimisă către Comisia Juridică, care are termen cinci zile pentru a întocmi un raport preliminar și a stabili ulterior un calendar.

În 14 zile se pot consulta dosarele, nu numai de membrii comisiei, ci voi avea și eu acces să văd care sunt acuzațiile care mi se aduc. Și probabil, dacă comisia va cere, va trebui să răspund la întrebări și să prezint punctul meu de vedere. După aceea, procedurile le cunoașteți, plenul va fi sesizat cu solicitarea și va trebui să ia o hotărâre. Așadar, aștept cu interes momentul în care voi putea să studiez dosarul. Sunt numai 17.000 de pagini. V-aș ruga să nu mă întrebați lucruri la care nu am cum să vă răspund (...) Numai ca să dai o pagină și să o citești, imaginați-vă câte minute ar lua. Dacă procuratura a avut timp să pregătească 17 volume, eu, ca să îmi pregătesc apărarea, îmi dați și mie timp? Ca să citesc 17 volume, să discut cu avocatul, nu știu cât timp durează, dar am dreptul să îmi pregătesc apărarea", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

"S-au răzgândit cei de la procuratură"

"La începutul acestui an am primit o înștiințare de la DNA, care mă informa că au fost nenumărate mandate de ascultare care s-au întins pe o lungă perioadă, ce s-a încheiat în 2014, în momentul alegerilor, și în acea adresa, la care ulterior am făcut o solicitare pentru a vedea procesele verbale de ascultare, mi s-a răspuns că nu am nicio calitate procesuală. Între timp înțeleg că s-au răzgândit cei de la procuratură și au întocmit acest dosar penal", a mai spus șeful Senatului.

Întrebat dacă va avea și o discuție cu Liviu Dragnea, președintele ALDE a spus că „o să avem o discuție, dar nu știu dacă pe acest subiect neapărat. Vom discuta chestiunile curente, problemele politice curente, agenda Parlamentului, agenda de guvernare. Încercăm, în pofida acestor întâmplări, să mergem mai departe cu agenda noastră pentru că trebuie să răspundem așteptărilor cetățenilor, trebuie să ne ducem mai departe angajamentele legate de programul de guvernare".

Cât despre faptul că Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, nu l-a informat despre solicitarea DNA, acesta a spus că "a procedat bine. Fiind o solicitare care mă privea pe mine a preluat-o domnia sa în aş afel încât să nu existe suspiciunea că eu, fiind cel vizat, s-ar încerca vreo amânare a termenelor... Prin urmare, cred că a făcut foarte bine că a preluat-o, în acest fel m-a scos pe mine din orice posibile speculații".

"Mai lipsește spectacolul cu cătușe"

Liderul ALDE spune că, așa cum s-a întâmplat și cu primul dosar, în care a fost acuzat și apoi achitat, și de data aceasta se vor lămuri lucrurile.

"Toate acțiunile acestea au un anumit scop. Nu se poate spune că nu influențează. Percepția publică cred că e influențată. Unii își pun întrebarea dacă e o acuzație solidă. Alții poate sunt tentați să spună că dacă procuratura trimite 73 de volume o fi ceva acolo. Deci, fără îndoială, așa cum s-a întâmplat cu primul dosar în care am fost acuzat de mărturie mincinoasă și am fost achitat, aceste lucruri au un impact asupra percepției opiniei publice.

Dar, așa cum am văzut și la primul dosar, foarte multă lume s-a lămurit că era o făcătură și sunt convins că și acum, când vor ieși lucrurile la suprafață, își vor da seama că e aceeași practică a DNA. Nu s-a schimbat. Sunt aceleași practici, scurgeri către presă, informații din dosar (...) O suită de informații care au o singură menire, să acrediteze în spațiul public că persoana în cauză este deja vinovată. Mai lipsește spectacolul cu cătușe, pentru ca show-ul să fie complet", a spus Tăriceanu.

În legătură cu o posibilă Moțiune de Cenzură, acesta a mai declarat: "Suntem într-o situație nefirească. Pentru revenirea la normalitate, am luat atitudine public şi am luptat din răsputeri. Voi continua să fac acest lucru. Cei care estimează că o astfel de modalitate de exercitare de presiune asupra mea ar putea să mă determine să îmi schimb cursul acţiunii politicii, se înşeală amarnic. Nici vorbă ca în cazul unei eventuale Moţiuni de Cenzură, împreună cu colegii mei, să votăm altfel decât pentru apărarea Guvernului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel