Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat după ce a participat la audierea ambasadorului George Maior în cadrul Comisiei de politică externă, că va fi transmis Ministerului Afacerilor Externe un punct de vedere referitor la discuţiile cu reprezentantul României la Washington.
"Domnul ambasador a ratat ocazia de a tăcea când trebuia să o facă şi astăzi, când trebuia să vorbească, a ratat ocazia să ne dea nişte explicaţii, nu neapărat convingătoare, dar măcar să răspundă cât de cât la întrebările pe care şi eu şi colegii le-am adresat şi la care a evitat aproape în totalitate să dea răspunsurile pe care noi le aşteptam (...)
Vom trimite un document către MAE, în care să ne prezentăm punctul de vedere, opinia în legătură cu această discuţie, cu precizările pe care le-am cerut ambasadorului, în legătură cu anumite subiecte care au fost astăzi ridicate. Comisia de politică externă nu are în atribuţii să ceară rechemarea ambasadorului, dar noi putem, sigur, să constatăm că practic dânsul a încălcat normele diplomatice", a arătat preşedintele Senatului.
Codul etic, încălcat
"Practic, eu aş spune că, de facto, s-a descalificat în poziţia de ambasador. Sigur că decizia va fi la nivelul comisiei, va fi luată în urma şedinţei pe care preşedintele a convocat-o pentru luni, atunci vom decide care este conţinutul acestei scrisori pe care o vom adresa, şi sigur că Ministerul de Externe va decide, probabil, bănuiesc, ţinând cont şi de punctul de vedere exprimat de Comisia de politică externă - pentru că rolul Comisiei de politică externă, ca al întregului Parlament, este de a exercita controlul parlamentar asupra Executivului", a menţionat el.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru politică externă, Cristian Dumitrescu, a declarat că punctul de vedere care va fi transmis Ministerului Afacerilor Externe urmează să fie supus dezbaterii într-o şedinţă care va avea loc luni, la ora 15,00.
În debutul şedinţei de audiere, Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat că performanţa avută de George Maior ca ambasador al României în SUA este una '"foarte slabă" şi l-a calificat pe acesta ca fiind "un agent politic partizan".
Scrisoare spre MAE
"Eu apreciez că domnul ambasador nu şi-a îndeplinit misiunea de a reprezenta, apăra şi a promova politica Guvernului român. În schimb, aţi promovat propriile opinii politice, după o agendă care pare mai degrabă personală. Aţi implicat SUA în politica internă din România şi aţi implicat România în luptele politice interne din SUA, poziţionându-vă în tabăra adversă şefului legitim al executivului american.
Pentru aceste motive, eu am să solicit membrilor comisiei să adresăm o scrisoare MAE, în care să considerăm practic că misiunea dumneavoastră nu poate să continue în condiţiile prezente", a precizat Tăriceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News