Audierea ambasadorului George Maior în Parlament referitoare la declarațiile controversate despre avocatul SUA Rudolph Giuliani a debutat cu întrebarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu l-a întrebat pe George Maior cum a ajuns să prezinte românilor o realitate deformată și dacă declarațiile făcute au avut acordul Ministerului de Externe. Șeful Senatului a mai întrebat dacă în urma acestor declarații mai poate fi numit diplomat și poate da exemplu tinerilor care vor să urmeze o astfel de carieră. Tăriceanu i-a reproșat că nici în activitatea sa de ambasador nu a făcut lucruri pentru România mai ales în problema ridicării vizelor românilor care călătoresc în SUA. 'Din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitatea de ambasador în relaţia cu SUA este una foarte slabă.
Nu am văzut niciun progres semnificativ în chestiunea extrem de importantă pentru România legată de vizele pentru cetăţenii României. În al doilea rând, rezultate zero în ceea ce înseamnă dialogul politic la nivel guvernamental, parlamentar. Nu în ultimul rând, dimensiunea economică a parteneriatului. (...) Dacă vorbim de parteneriat strategic, mi se pare ca vizita preşedintelui Klaus Iohannis este un element, dar (...), de când aţi fost numit ambasador, ne-am fi aşteptat la mult mai mult', a spus Tăriceanu.
I-a cerut demisia
"V-ați promovat propria politică și nu fac un secret din asta, eu voi cere Ministerului de Externe și membrilor comisiei ca activitatea dumnevoastră să înceteze la Ambasada SUA", a spus Tăriceanu.
George Maior a replicat: ”Am exprimat o opinie privată și m-am exprimat în interesul național românesc. (...) Referitor la activitatea mea, sunt profund în dezacord cu opiniile dvs. Parteneriatul cu SUA a evoluat foarte bine”. Maior a admis faptul că nu a avut mandat din partea Ministerului de Externe pentru declarațiile sale referitoare la scrisoarea lui Rudolph Giuliani.
Audierile au continuat și Maior a readus în discuție întrebarea lui Tăriceanu. Maior a declarat că nu are nevoie de mandat ca ambasador atunci când spune adevărul și când acesta este în interesul public național. "Nu cred că e normal ca un ambasador să fie stigmatizat pentru că spune adevărul", a mai spus Maior.
Nu s-a implicat în politica SUA
Maior a negat că s-ar fi implicat în politica internă americană, aşa cum l-a acuzat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. 'Faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmaţie complet falsă. Nu este nicio declaraţie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată (n.r. - Rudolph Giuliani), care a emis o opinie. Şi, spunând adevărul în faţa opiniei publice româneşti, cred că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două ţări, ceea ce nu ar fi fost în interesul naţional românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul naţional românesc', a afirmat Maior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu