Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a pledat pentru o poziție mai bine conturată a României în interiorul Uniunii Europene și a NATO, apreciind totodată că parteneriatul "istoric" cu China trebuie dezvoltat pe toate laturile. "România trebuie să iasă din mentalitatea de țară candidat", a arătat Tăriceanu.
"România trebuie să recunoască noua arhitectură internațională care a devenit multipolară și multidirecțională. Relația istorică cu China trebuie dezvoltată pe toate laturile sale, iar parteneriatele cu Japonia și Coreea de Sud, precum și parteneriatul cu India, și ele trebuie permanent analizate și aprofundate", declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
Președintele Senatului crede că România ar trebuie să lucreze la întărirea parteneriatului cu Polonia și să nu uite de legătura istorică româno-turcă.
"România nu poate avea succes global fără a avea succes în regiunea în care se află", a argumentat Tăriceanu nevoia unor relații bilaterale mai solide cu partenerii regionali. Tăriceanu a precizat că România trebuie să fie un "catalizator al proiectelor de viitor" din regiunea sud-estică.
Un loc aparte în discursul șefului Senatului l-au avut Statele Unite ale Americii și Republica Moldova, subliniind că pentru România este esențială "coerența relației cu SUA".
Referindu-se la criza din Ucraina și efectele care decurg din aceasta, Tăriceanu a menționat că "zona Mării Negre trebuie să revină în agenda prioritară de politică externă" a Uniunii Europene.
Reuniunea Diplomației Române a debutat miercuri, 27 august, în prezența prim-ministrului României, Victor Ponta, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, gazda evenimentului fiind ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu