Tăriceanu: sentința în dosarul Iohannis îi poate prelungi mandatul lui Băsescu

Termenul dat de ICCJ în dosarul Iohannis nu este favorabil doar ACL și candidatului său la președinție. Din scenariile pe care le face posibilă această mutare a Instanței supreme, cel puțin unul îl favorizează pe Traian Băsescu.

Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent la alegerile prezidențiale, susține că mandatul lui Traian Băsescu se poate prelungi dacă liberalul Klaus Iohannis pierde procesul cu Agenția Națională de Integritate după ce ajunge președintele României.

"În calculul ipotetic că ar deveni președintele României și totuși Înalta Curte ar decide că ANI are dreptate, alegerea, în momentul acela, nu mai valorează nimic pentru că el este incompatibil și trebuie să refacem alegerile. Nu pot să-mi imaginez că la Înalta Curte este o situție banală în care decizia este deja luată și nu vor s-o anunțe acum și or să o anunțe pe 18 (noiembrie)", a declarat Tăriceanu, miercuri, la România Tv.

Întrebat dacă asta înseamnă că mandatul lui Traian Băsescu s-ar putea prelungi, președintele Senatului a răspuns afirmativ.

"Cred că trebuie să mă mai uit și eu odată în Constituție, dar există și această variantă", a precizat Tăriceanu.

CCR pune, din nou, președintele

Care ar fi variantele posibile, în 18 noiembrie, dacă va câștiga Klaus Iohannis alegerile?

ICCJ amână verdictul câteva zile, interval în care, teoretic, CCR ar avea timp să-i valideze mandatul. Aproape sigur PSD va contesta rezultatul, așa cum s-a întâmplat în 2009, ceea ce a dus la amânarea momentului validării. Ridicolul situației va fi devastator, cu cele două instituții invitându-se una pe alta să ia o decizie.

În cazul unei decizii de incompatibilitate, luată până în momentul în care CCR validează mandatul, judecătorii constituționali au două opțiuni. Îl validează, în baza rezultatelor BEC, întrucât nu este precizată în Constituție sau în lege procedura de urmat; îl invalidează, generând legislație, așa cum au făcut în cazul ”cvorumului după un an”. 

Dacă judecătorii CCR îl validează, dar cei de la ICCJ l-au declarat incompatibil, Parlamentul poate declanșa procedura de suspendare, având în vedere că președintele nu respectă o hotărâre a Justiției (în ceea ce îl privește). Alt mod de sancțiune nu este prevăzut de lege. Referendumul ar crea probleme de imagine, dar aliații din UE și SUA nu pot contesta gestul, în interesul legii. Iar un referendum are șanse de reușită, cu doar 30% cvorum.

Dacă judecătorii CCR  invalidează alegerile, se activează scenariul evocat de Călin Popescu Tăriceanu.


Imaginea Justiției, afectată de candidatura cu probleme

În oricare variantă, imaginea Justiției va fi compromisă pentru o anumită parte a publicului de candidatura lui Klaus Iohannis. Dacă ICCJ îl declara incompatibil înainte de alegeri, o parte a susținătorilor ACL ar fi reproșat că intervine în procesul democratic. La fel se poate întâmpla și pe 18 decembrie, când alegerile nu se vor fi încheiat.

Dacă ICCJ respinge recursul ANI, iar Iohannis câștigă, adversarii lui Iohannis vor spune că judecătorii se ”pun bine” cu noul președinte.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit ca termen în dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis, candidatul ACL la Președinție, data de 18 noiembrie, la două zile după desfășurare celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial.

Iohannis, incompatibilitate: ICCJ a stabilit termen pe 18 noiembrie, după prezidențiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel