Călin Popescu Tăriceanu a prezentat, joi, propriul plan economic, criticând în același timp pe liderul PNL pentru faptul că nu a venit cu unplan economic pentru România. Despre măsurile Guvernului Boc, Tăriceanu le consideră stupide, iar Băsescu a girat risipirea banilor publici.
Fostul premuier, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat la o dezbatere organizată de Societatea Academică Română şi Fundaţia Friedrich Ebert că prezentarea unui plan economic liberal pentru România a fost deficitară, apreciind că a fost o greşeală faptul că preşedintele PNL nu a prezentat un plan economic, ecectoratul așteptând soluții de guvernare din partea PNL.
Fostul premier şi-a exprimat dezamăgirea că această propunere nu a venit din partea preşedintelui PNL. În schimb, Tăriceanu a prezentat o viziune proprie de "măsuri esenţiale" pe care va trebui să le ia următorul Guvern, pe care l-a denumit "un plan de resuscitare a economiei" în cinci puncte.
Între măsurile enumerate de acesta se numără "toleranţa zero pentru evaziunea fiscală", respectiv "o adevărată declaraţie de război împotriva corupţiei şi evaziunii fiscale" care să genereze majorarea pedepselor minime.
De asemenea, Tăriceanu a vorbit de un plan de reindustrializare a României, care "trebuie să fie competitivă la nivel european şi internaţional", prin încurajarea apariţiei unor "poli industriali în sectoarele de producţie", iar pentru acest lucru statul să aloce anual 0,5% din PIB.
"Necesitatea introducerii disciplinei fiscale. România are o mare problemă legată de lipsa de disciplină a cheltuielilor la nivel central şi la nivel local, la nivel local este o tragedie", a spus Tăriceanu menţionând faptul că autorităţile locale au un grad mare de autonomie. El a explicat că această măsură va determina chiar o uşuriţă mai mare pentru România de a se finanţa de pe pieţele externe.
"Datoria publică să nu depăşească 40% din PIB, eventual la limită chiar printr-o normă constituţională", a mai susţinut fostul premier.
Introducerea cotei reduse de TVA pentru anumite produse nu va avantaja consumatorul, ci mai degrabă producătorii şi comercianţii, mai ales în pieţe puţin concurenţiale, şi va afecta bugetul, afirmă fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că ştie cine susţine măsura cu "încăpăţânare", în acest caz referindu-se la Dan Voiculescu.
"Nu sunt adeptul TVA diferenţiat (...) Ştiu de la cine porneşte şi o face cu încăpăţânare, dar nu vreau să comentez", a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind poziţiile partidelor faţă de măsurile de creştere economică organizată de Societatea Academică din România.
Fostul premier a mai precizat că pledează pentru majorarea redevenţelor, care se situează în România la un nivel mult mai mic decât în celelalte state UE.
El a mai precizat că este necesar un "contract social cu românii care să însemne zero la sută tăieri de salarii şi pensii în următoarea perioadă". "Un angajament ferm din partea USL că viitoare guvernare nu va opera niciun fel de tăieri de pensii sau salarii, iar corecţiile vor fi numai în plus", a explicat Tăriceanu.
De asemenea, liderul deputaţilor PNL a susţinut că trebuie alocat câte un procent din PIB în plus pentru sănătate şi educaţie, iar fondurile alocate cercetării şi inovaţiei să revină la 1%.
Introducerea impozitării regresive, care să păstreze cota de 16% ca nivel maxim de taxare, a fost o soluţie de compromis propusă de fostul premier Adrian Năstase, dar care nu va fi implementată imediat după alegeri, ci atunci când economia o va permite, spune fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Liberalul a mai apreciat că actuala criză economică a fost agravată de incompetenţa guvernărilor PDL anterioare. "Părerea mea este că Guvernul Boc a luat o serie de măsuri stupide care au sufocat economia. Preşedintele Băsescu nu are căderea să dezbată pe teme economice, fiindcă a girat, prin atitudinea sa, risipa banilor publici pe proiecte care sunt mai degrabă în favoarea clientelei politice, pentru patinoare, terenuri de sport în pantă. Ar fi bine dacă s-ar abţine să ne mai dea lecţii economice", a spus Tăriceanu.
Declarațiile sale vin după ce șeful statului a declarat că simte pentru fostul său partener din Alianța DA numai dispreț și a sugerat că șansele de a îl desemna din nou premier sunt inexistente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News